Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» κήρυξε η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα τις φυτείες μπανάνας, καθώς μια συνολική έκταση 240 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε ολόκληρη τη χώρα έχει βρεθεί στο στόχαστρο εντόμων και μυκήτων. Προειδοποιεί ότι, εάν η εξάπλωσή τους δεν ανακοπεί, θα πληγούν σοβαρά οι εξαγωγές.
Σύμφωνα με ειδικούς, τα παράσιτα απομυζούν θρεπτικά συστατικά από τα φυτά της μπανάνας, καθιστώντας τα αδύναμα και προκαλώντας την εμφάνιση σκούρων κηλίδων στο φρούτο. «Βασικά, ρουφάνε τις θρεπτικές ουσίες ή υπονομεύουν τα όργανα του φυτού, το μίσχο, τα φύλλα», εξήγησε μιλώντας στο Sky News ο γεωπόνος Έρικ Μπολάνος. «Εάν φτάσουν στο φρούτο, του προκαλούν βλάβες που εκδηλώνονται ως μαύρες κηλίδες.»
Άλλοι αποδίδουν το πρόβλημα στις πρόσφατες αλλαγές των θερμοκρασιών και της συχνότητας των βροχοπτώσεων. «Μπορώ να πω με σχετική βεβαιότητα ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από αυτά τα παράσιτα», δήλωσε η διευθύντρια της φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας της χώρας Μάγδα Γκονζάλες.
Οι αρχές θεωρούν ήδη χαμένο το 20% της φετεινής σοδειάς της Κόστα Ρίκα - ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως - η οποία κερδίζει περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο από τις εξαγωγές μπανάνας. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση, οι αρχές έχουν επιτρέψει στους αγρότες να καλύπτουν προσωρινά τις μπανάνες με πλαστικές μεμβράνες, ψεκασμένες με παρασιτοκτόνα.
Το πρόβλημα πάντως είναι πιθανό να μην περιορίζεται στην κεντροαμερικανική χώρα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ολλανδοί ερευνητές προειδοποίησαν σε έκθεσή τους ότι ασθένεια που προκαλείται από μύκητα και η οποία εντοπιζόταν κυρίως στην Ασία και στην Αυστραλία, έκανε την εμφάνισή στην Ιορδανία και στη Μοζαμβίκη. Όπως επισήμαναν μάλιστα, πρόκειται για νέο στέλεχος του μύκητα, στο οποίο πιστεύουν ότι οι περισσότερες μπανάνες είναι ευάλωτες.