Απόρριψη από την Κίνα της έκκλησης για απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό

«Μόνον οι Κινέζοι έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν», απαντά το Πεκίνο στον Κέρι
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 16:30
UPD:16:40
REUTERS/POOL

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε ζητήσει τη Δευτέρα από το Πεκίνο να απελευθερώσει τον Λιού Σιαομπό, ο οποίος τιμήθηκε το 2010 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και πέντε χρόνια.

A- A A+

Το Πεκίνο απέρριψε την Τρίτη την έκκληση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι να απελευθερώσει τον νομπελίστα της Ειρήνης Λιού Σιαομπό, υποστηρίζοντας πως μόνον οι ίδιοι οι Κινέζοι μπορούν να αποφασίζουν για την πολιτική τους στο θέμα των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Θέλω να υποδείξω ότι μόνον οι 1,3 δισεκατομμύρια Κινέζοι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τα δικαιώματα του Ανθρώπου στην Κίνα», δήλωσε ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα σκεφτούν καλά τη σημασία των διμερών σχέσεων με την Κίνα», πρόσθεσε ο κ. Χονγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο κ. Κέρι είχε ζητήσει τη Δευτέρα από το Πεκίνο να απελευθερώσει τον Λιού Σιαομπό, ο οποίος τιμήθηκε το 2010 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και πέντε χρόνια.

Την παραμονή των τελετών απονομής των Νόμπελ, μεταξύ των οποίων εκείνου της Ειρήνης στο Όσλο, ο κ. Κέρι άσκησε επίσης πίεση στις κινεζικές αρχές να βάλουν τέλος στον κατ' οίκον περιορισμό της συζύγου του διαφωνούντα, Λιού Σιά.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ανησυχεί για την καταπίεση που ασκείται σε άλλους διανοουμένους.

«Καλούμε επιμόνως τις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν τον Λιού Σιαομπό, να βάλουν τέλος στον κατ' οίκον περιορισμό της Λιου Σιά και να εγγυηθούν στον Λιού Σιαομπό και στην οικογένειά του όλες τις ελευθερίες και προστασίες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται διεθνώς», γράφει ο Τζον Κέρι σε ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο Λιού Σιαομπό, διανοούμενος και διαφωνών που συνελήφθη το 2008, εκτίει από το 2009 ποινή κάθειρξης 11 ετών για «ανατρεπτική δραστηριότητα», αφού συμμετείχε στη σύνταξη της Χάρτας 08, ενός κειμένου που καλεί στον εκδημοκρατισμό της Κίνας.

Η Λιού Σιά παραμένει υπό κατ' οίκον περιορισμό στο Πεκίνο εδώ και τρία χρόνια και επιτηρείται 24 ώρες το 24ωρο, παρ’ όλο που δεν αντιμετωπίζει καμιά επίσημη κατηγορία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή