Ρωσία : 14 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Επέβαλε το δικαστήριο στον Ρώσο φυσικό, Βαλεντίν Ντανίλοφ
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2004 13:17
A- A A+

Σε κάθειρξη 14 ετών, καταδικάστηκε σήμερα από το δικαστήριο του Κρασνογιάρσκ, στη Σιβηρία, Ο Ρώσος φυσικός, Βαλεντίν Ντανίλοφ, ο οποίος κατηγορείτο για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

Το δικαστήριο, έκρινε, ότι, οι πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από τον επιστήμονα «σε μια ξένη δύναμη», αποκάλυπταν κρατικό μυστικό. Οι ένορκοι του ίδιου δικαστηρίου είχαν ήδη παραδεχτεί στις 5 Νοεμβρίου ότι ο Ντανίλοφ ήταν ένοχος για αποκάλυψη κρατικών μυστικών. Πέντε ημέρες αργότερα το δικαστήριο αποφάσισε την προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου.

Ο Ντανίλοφ, 53 ετών, διευθυντής του Κέντρου Θερμικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κρασνογιάρσκ, συνελήφθη το Φεβρουάριο του 2001. Έκτοτε παρέμεινε υπό κράτηση επί ενάμισυ χρόνο. Ο ερευνητής δηλώνει ότι τα διαβιβασθέντα στοιχεία στην Κίνα, δεν θεωρούνται κρατικά μυστικά από το 1992. Το Δεκέμβριο το 2003, ο Ντανίλοφ είχε αθωωθεί στη διάρκεια μιας ιδιαίτερα προβληθείσας από τα μέσα ενημέρωσης δίκης, πριν δει την απόφαση αυτή να ακυρώνεται από το ανώτατο δικαστήριο.

Ακριβώς πριν από μια εβδομάδα, στις 17 του μηνός, ρωσικές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), δήλωσαν, ότι, τα κακουργιοδικεία συχνά «εξαρτώνται» από τις υπηρεσίες ασφαλείας (FSB, πρώην KGB) και κατήγγειλαν πολλές παραβιάσεις οι οποίες «παραμόρφωσαν» το μηχανισμό αυτό, έχουν ως στόχο την εξυγίανση της ρωσικής δικαιοσύνης. «Η βασική αρχή του συστήματος των κακουργιοδικείων, η τυχαία επιλογή των ενόρκων, δεν είναι σεβαστή» στη Ρωσία, δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης Ελσίνκι, Λιουντμίλα Αλεξέγιεβα, σε συνέντευξη Τύπου. Η Αλεξέγιεβα απηύθυνε έκκληση για «την απαλλαγή των κακουργιοδικείων από την επιρροή των υπηρεσιών ασφαλείας» και κατήγγειλε τις δίκες του Ντανίλοφ και του ερευνητή Ιγκορ Σουτιάγκιν που καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ.

Στη δίκη του Ντανίλοφ «οι μισοί από τους ενόρκους διαθέτουν μια ειδική άδεια για να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα που έχουν χαρακτηριστεί μυστικά, η οποία (άδεια) δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συμφωνία των μυστικών υπηρεσιών», υπογράμμισε ο Ερνστ Τσέρνι, της Επιτροπής προστασίας των επιστημόνων, μια ΜΚΟ που αγωνίζεται για την απελευθέρωση Ρώσων επιστημόνων, που έχουν κατηγορηθεί για κατασκοπεία. «Αυτοί οι ένορκοι εξαρτώνται με τον έναν ή άλλον τρόπο από τις υπηρεσίες ασφαλείας», είπε ο Τσέρνι εκφράζοντας αμφιβολίες για το ότι ήταν τυχαία η επιλογή των 12 ενόρκων στη δίκη Ντανίλοφ. «Η εξουσία δεν εκτιμά ανεξάρτητα πρόσωπα στα κακουργιοδικεία και αποφάσισε ότι μπορούσε να αλλάξει τη σύνθεση των ενόρκων τοποθετώντας άτομα που της είναι πιστά ή ανήκουν στις υπηρεσίες ασφαλείας», είπε ο Γιούρι Ριζόφ, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και της Επιτροπής προστασίας των επιστημόνων.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες έχουν κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια για κατασκοπεία από την FSB (πρώην KGB) η οποία όλο και περισσότερο περνά στη σφαίρα της επιρροής του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής και σημερινού προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή