Εγγαμες και μορφωμένες τα θύματα βίας

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2004 18:58
A- A A+

Τη μελέτη «Ενδοοικογενειακή Βία- Δειγματοληπτική Στατιστική Αξιοποίηση Στοιχείων που αφορούν στην Κακοποίηση Γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα (Αθήνας - Πειραιά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας) το χρονικό διάστημα από 1/1/04 έως 31/10/04» παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Ισότητας Ευγενία Τσουμάνη, ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου.

Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές. Η πλειονότητα των γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, σε ποσοστό 64%, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 31 έως 50 ετών.

Το 67% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση και απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, είναι έγγαμες.

Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών που προσήλθαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα, αξίζει να σημειωθεί ότι 7 στις 10 γυναίκες είναι Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Ο μύθος ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου δεν επιβεβαιώνεται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κατά προσέγγιση 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση ανέφεραν ότι βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.

Επί του συνολικού δείγματος των γυναικών που προσήλθαν στα Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, μόλις το 22% δήλωσε ότι είχε υποστεί κακοποίηση στο παρελθόν από άλλο άτομο (πατέρα, μητέρα, αδελφό κ.λπ.). Μία στις τρεις γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής είχε υποστεί κακοποίηση (ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική) από το δράστη πριν προχωρήσει σε γάμο μαζί του. Σε ποσοστό 82% ο δράστης είναι σύζυγος του θύματος, σε ποσοστό 11% σύντροφος, ενώ, σε μικρότερα ποσοστά, παρατηρούνται και περιπτώσεις κακοποίησης της γυναίκας από άτομο του οικογενειακού ή κοινωνικού της περίγυρου.

Κατά προσέγγιση 5 στις 10 γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας βρίσκονται σε αυτήν τη σχέση περισσότερο από 16 έτη.

Το μεγαλύτερο μέρος των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα υπέστη - σε ποσοστό 65%- ψυχολογική σε συνδυασμό με σωματική βία, το 21% ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική, ενώ το 14% ψυχολογική βία.

Αναφορικά με το μορφωτικό επίπεδο των δραστών, κατά προσέγγιση 6 στους 10 είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής. Τα παραπάνω στοιχεία ουσιαστικά αντικρούουν την αντίληψη που κυριαρχεί στο κοινωνικό σύνολο ότι μία από τις βασικές αιτίες εκδήλωσης βίαιης συμπεριφοράς είναι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του δράστη. Αναφορικά με την εργασιακή κατάσταση των δραστών διαφαίνεται πως 8 στους 10 εργάζονται, και το 62% δεν κάνει χρήση ουσιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή