Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμά με ένα διήμερο μουσικό αφιέρωμα τον δημιουργό μιας σειράς κοσμαγάπητων - για περισσότερο από μισό αιώνα - τραγουδιών, που συνδέθηκαν με τη μουσική μιας ολόκληρης εποχής, από τον Μεσοπόλεμο έως την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία.
Σε δύο ιδιαίτερες βραδιές, με τίτλο «Το τραγούδι που σου ’γραφα», μια πλειάδα καταξιωμένων τραγουδιστών, εκπροσώπων διαφορετικών μουσικών ειδών, ερμηνεύει αγαπημένα τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου, 1906 - 1958), τη Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.
Ο πολυγραφότατος δημιουργός, που σφράγισε ανεξίτηλα το ελληνικό αστικό τραγούδι στη διάρκεια τριών δεκαετιών (από τον μεσοπόλεμο μέχρι και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία), δίνοντας νόημα στην έννοια του «αρχοντορεμπέτικου», μια σχολή που συνδύαζε λαϊκότροπους - συνήθως χιουμοριστικούς - στίχους και μουσική με δυτικότροπες ενορχηστρωτικές επιρροές, θα ζωντανέψει μέσα από τα αξέχαστα τραγούδια του.
Αποδίδοντας το πολυσυλλεκτικό στυλ του συνθέτη
Ο Μιχάλης Σουγιούλ (στο κέντρο) με τη Σοφία Βέμπο και τον Μίμη Τραϊφόρο, στην ταβέρνα «Βράχος» στην Πλάκα.
Σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλισσόβα και ενορχήστρωση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη και του Δαυίδ Ναχμία, οι Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Δάρρα, Σόνια Θεοδωρίδου, Νίνα Λοτσάρη, Κώστας Μακεδόνας, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Θάνος Πολύδωρας, Χρυσούλα Στεφανάκη, Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Χατζής, Ζωζώ Σαπουντζάκη (έκτακτη εμφάνιση στις 2 Δεκεμβρίου), η παιδική χορωδία «Έμπνευσις» και δωδεκαμελές μουσικό σύνολο θα αποδώσουν το πολυσυλλεκτικό στυλ σύνθεσης του Σουγιούλ, που έγραψε από ταγκό, βαλς, ρομάντζες και καντάδες, μέχρι χασάπικα και ζεϊμπέκικα, όπως και δημοτικοφανή και πατριωτικά κομμάτια, πάντα με μεγάλη εμπορική επιτυχία.
Από αριστερά, Φίλανδρος, Σουγιούλ, Βλαχοπούλου Ρένα, Κορώνης.
Με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο, οι ερμηνευτές θα τραγουδήσουν αντιπροσωπευτικά κομμάτια της πλούσιας εργογραφίας του πρωτοπόρου μικρασιάτη συνθέτη (πάνω από 750 τραγούδια, μουσική για 50 θεατρικές επιθεωρήσεις και 20 κινηματογραφικές ταινίες), ο οποίος κατάφερε να φέρει κοντά δύο είδη, που έδειχναν να μην έχουν εμφανές σημείο επαφής: την ευρωπαϊκή μουσική και το ρεμπέτικο.
Κομμάτια - αληθινά διαμάντια
Στην Κομπαρσίτα, 1956, Ορχήστρα Σουγιούλ. Στο κέντρο η Ζωζώ Σαπουντζάκη. Δεξιά κάθεται ο Σουγιούλ.
Στο μουσικό αφιέρωμα, που εντάσσεται στη σειρά Ελληνικό Τραγούδι, θα ακουστούν κομμάτια - αληθινά διαμάντια, που γράφτηκαν για τους πιο γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς της εποχής (Βέμπο, Μαρούδα, Πολυμέρη, Γούναρη, Καλουτά κ.ά.), βασισμένα σε στίχους σπουδαίων θεατρικών συγγραφέων και στιχουργών (Σακελλάριου, Γιαννακόπουλου, Τραϊφόρου, Τζαβέλλα, κ.ά.). Πιο συγκεκριμένα, «ευρωπαϊκά τραγούδια» (όπως ονομαζόταν η ελαφρά μουσική της εποχής), αλλά και δικές του συνθέσεις που διασκεύασε ειδικά, για να τονωθεί το δοκιμαζόμενο ηθικό των Ελλήνων την περίοδο της Κατοχής.
«Άρχισαν τα όργανα», «Ο μήνας έχει εννιά», «Άστα τα μαλλάκια σου», «Το τραμ το τελευταίο», «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», «Πάμε σαν άλλοτε», «Άλα», «Ο τραμπαρίφας» και πολλά πολλά άλλα. Τι κι αν έχει περάσει μισός και πλέον αιώνας από τη σύνθεσή τους; Τα τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ εξακολουθούν να παραμένουν φρέσκα και ζωηρά, να συντροφεύουν τα πηγαία αισθήματα και τις διαθέσεις των Ελλήνων κάθε γενιάς, ακόμη και της νεότερης που, ακριβώς επειδή τα γνωρίζει, τα αγαπά, διασκεδάζει με αυτά και επιχειρεί και να τα διασκευάσει.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: 50, 35, 25, 14, ευρώ, ειδικές τιμές: 65+, πολύτεκνοι: 9,50 ευρώ, φοιτητές - νέοι - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 7,50 ευρώ.
naftemporiki.gr