Τα 1.000 δολάρια ξεπέρασε για πρώτη φορά η αξία του Bitcoin την Τετάρτη στο γνωστό «ανταλλακτήριο» Mt. Gox, καθώς το ενδιαφέρον σχετικά με το διαδικτυακό συνάλλαγμα συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως.
Η αξία του Bitcoin ακολουθεί ανοδική πορεία μετά από σχετική ακρόαση σε ειδική επιτροπή της γερουσίας των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται τάσεις «καθιέρωσής» του ως μέσου online πληρωμών, με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και τη Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον να ανακοινώνουν ότι δέχονται πληρωμές σε Bitcoins.
Ωστόσο, για πολλούς το διαδικτυακό νόμισμα εξακολουθεί να διατηρεί έναν χαρακτήρα «παρανομίας», καθώς η χρήση του συχνά συνδέεται με αγορές παράνομων αγαθών στο Ίντερνετ, καθώς οι συναλλαγές με Bitcoins είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Bitcoin αποτελούσε το μέσον συναλλαγών που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες του διαβόητου Silk Road – online καταστήματος για ναρκωτικά και άλλα παράνομα αγαθά.
Η αξία του Bitcoin έχει σημειώσει μεγάλες διακυμάνσεις μέσα στο έτος, καθώς τον Ιανουάριο βρισκόταν γύρω στα 20 δολάρια. Τον Απρίλιο εν μέσω ενός «πανικού» έπεσε από τα 260 στα 130 δολάρια μέσα σε μερικές ώρες. Ωστόσο, οι ανοδικές τάσεις δείχνουν να διατηρούνται, καθώς το διαδικτυακό νόμισμα φαίνεται να έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα, όπου ένα «ανταλλακτήριο» (BTC China) θεωρείται ότι είναι το πιο δραστήριο σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το BBC, εκτιμάται ότι ο λόγος για τη δημοτικότητά του στη χώρα είναι ότι αποτελεί έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο να βγάλει κανείς λεφτά από τη χώρα.
Καθώς η αξία του Bitcoin αυξάνεται, αρκετοί χρήστες οι οποίοι είχαν ασχοληθεί παλαιότερα με το θέμα και είχαν αποκτήσει φτηνά Bitcoins πριν χρόνια, βλέπουν τα εν λόγω «κεφάλαια» να εξελίσσονται σε κερδοφόρες επενδύσεις – μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών οι οποίοι είχαν ξεχάσει ότι κατείχαν Bitcoins, όπως στην περίπτωση του νορβηγού Κρίστοφερ Κοχ, ο οποίος είχε αγοράσει 5.000 το 2009 αντί 27 δολαρίων, ξέχασε την ύπαρξή τους και διαπίστωσε την άνοιξη (όταν τα θυμήθηκε εξαιτίας της δημοσιότητας είχε αρχίσει να λαμβάνει το Bitcoin) ότι η αξία τους πλέον ανερχόταν στα 886.000 δολάρια.
Ωστόσο, στην «άλλη πλευρά» βρίσκονται περιπτώσεις όπως του βρετανού Τζέιμς Χάουελς, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, είχε αποκτήσει μέσω «mining» (η διαδικασία «εξόρυξης»/ «παραγωγής» των Bitcoins, η οποία τότε ήταν πολύ εύκολη), το 2009 7.500 Bitcoins, τα οποία κρατούσε σε έναν σκληρό δίσκο μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι, όταν πέταξε τον σκληρό, έχοντας ξεχάσει την ύπαρξη της συγκεκριμένης «περιουσίας». Τότε, η αξία τους ανερχόταν στα 675.000 δολάρια – σήμερα, θα έφτανε τα 7,5 εκατ.
Ο Χάουελς αναφέρει ότι πέταξε τον σκληρό δίσκο σε μια χωματερή κοντά στο Νιούπορτ της Ουαλίας, μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή η όχι και τόσο μικρή αυτή περιουσία είναι θαμμένη κάτω από σκουπίδια. Ο ίδιος (ο οποίος δεν έκανε ποτέ backup τον συγκεκριμένο σκληρό δίσκο) αναφέρει ότι δεν ξέρει αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει για το εν λόγω θέμα.