Γερμανία: Συμφωνία για «μεγάλο συνασπισμό»

Πρέπει να «σφραγιστεί» από τα μέλη των Σοσιαλδημοκρατών
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 07:03
UPD:13:31
REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (αριστερά), o πρόεδρος του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ (δεξιά) και η επικεφαλής του CDU, Άγκελα Μέρκελ ανταλλάσσουν χειραψία μετά την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας η οποία ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».

A- A A+

Σε προγραμματική συμφωνία, η οποία ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», κατέληξαν oι συντηρητικοί της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Προηγήθηκαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διάρκειας 17 ωρών και γύρω στις 06.00 ώρα Ελλάδος επετεύχθη συμφωνία, ανακοίνωσαν μέσω twitter ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ και η Ανεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, συντηρητική πρωθυπουργός του κρατιδίου Σάαρλαντ.

Η συμφωνία, η οποία «έκλεισε» δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Μέρκελ και έναν μήνα μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, θα δώσει τη δυνατότητα στην γερμανίδα καγκελάριο να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα.

Θα πρέπει, ωστόσο, προηγουμένως να εγκριθεί κατά την εσωκομματική ψηφοφορία των περισσοτέρων από 474.000 μελών του SPD.

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης μπορεί να ανακοινωθεί μετά από δύο εβδομάδες.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Το περιεχόμενο της συμφωνίας θα παρουσιαστεί στις 13.00 (ώρα Ελλάδας) από την κ. Μέρκελ και τους αρχηγούς των κομματικών εταίρων της.

EURONEWS

Σύμφωνα με το προσχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας, το οποίο επικαλείται η Deutsche Welle, στα ευρωπαϊκά δεν αναμένεται να υπάρξει αλλαγή πλεύσης με το SPD να αποδέχεται τη γραμμή των Χριστιανοδημοκρατών.

Ευθύνη των κρατών για τον προϋπολογισμό τους και ευθύνη των εταίρων στην ευρωζώνη για τα εθνικά χρέη είναι κάτι το ασυμβίβαστο, αναφέρεται στο προσχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας και στην ουσία απορρίπτεται η καθιέρωση ευρωομολόγων όπως είχαν προτείνει οι Σοσιαλδημοκράτες.

Η Ευρώπη, σύμφωνα με το προσχέδιο, θα πρέπει να ενισχύσει - μέσω διαρθρωτικών αλλαγών - την ανταγωνιστικότητα, θα πρέπει να προβεί σε μια αυστηρή και βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση, να επενδύσει στην ανάπτυξη και απασχόληση και να φροντίσει, ώστε αυτές οι πολιτικές να είναι κοινωνικά ισορροπημένες.
 

EURONEWS
Σημειώνεται ακόμη ότι θα πρέπει να μειωθούν τα υψηλά χρέη των χωρών της ευρωζώνης, ωστόσο η δανειακή βοήθεια από ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης θα πρέπει να αποτελεί «τελευταία καταφυγή» και να παρέχεται «όταν κινδυνεύει η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολο της». Η βοήθεια θα δίνεται μόνον έναντι αυστηρών όρων, δηλαδή μεταρρυθμίσεων και μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης εκ μέρους των χωρών που προσφεύγουν στο μηχανισμό, και με βασική προϋπόθεση να παρουσιάζεται σχέδιο για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, το προσχέδιο αναφέρει ότι δεν θα πρέπει μελλοντικά στην ευρωζώνη τα χρέη των τραπεζών να έχουν επιπτώσεις στο κράτος αλλά και ούτε στα δημόσια χρέη του κράτους για τις τράπεζες. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι μελλοντικά οι ίδιες οι τράπεζες θα ευθύνονται για τα ρίσκα που αναλαμβάνουν και όχι οι φορολογούμενοι.

Σε εθνικό επίπεδο, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, σε ό,τι αφορά τη διπλή υπηκοότητα η συμφωνία αίρει την υποχρέωση που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα παιδιά που γεννιούνταν στη Γερμανία από ξένους γονείς να επιλέγουν ανάμεσα σε δύο υπηκοότητες πριν από τα 23α γενέθλιά τους.

Επίσης, καθιερώνεται σε εθνικό επίπεδο το κατώτατο ωρομόσθιο στα 8,5 ευρώ από το 2015.

Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν ακόμη να μην αυξήσουν τη φορολογία και να μην επιβαρυνθούν με νέο κυβερνητικό χρέος από το 2015.

Αναφορές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, στο προσχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας περιλαμβάνονται ειδικές αναφορές στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει σε εταιρική βάση τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε τη «συνέχιση και ανάπτυξη» της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός δικτύου των ελληνικών και γερμανικών δήμων και περιφερειών. Δίνεται ακόμη έμφαση στην κινητικότητα της ευρωπαϊκής νεολαίας και αναφέρεται ότι στηρίζεται για παράδειγμα η δημιουργία ενός ελληνογερμανικού δικτύου νεολαίας. Πρότυπα για αυτό θα είναι ανάλογα δίκτυα με τη Γαλλία και την Πολωνία.

Ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν και τα σημεία που αναφέρονται στην ανεργία των νέων. Ενώ παρουσιάζεται σειρά μέτρων για την καταπολέμησή της από ευρωπαϊκά ταμεία, τονίζεται ότι η Γερμανία θα λάβει και άλλα μέτρα για την εκπαίδευση και την απασχόληση νέων από χώρες - μέλη της Ε.Ε. στη Γερμανία. Επιπλέον, θα προωθηθεί η καθιέρωση του «πετυχημένου γερμανικού μοντέλου της δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» σε άλλες χώρες. Σημειώνεται ότι ένα πιλοτικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει αυτό το μήνα στην Αθήνα και στην Κρήτη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Reuters, Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή