Με ένα «ναι μεν, αλλά» δέχθηκε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/12/01/984979.htm .
Με 50 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 6 αποχές εγκρίθηκε η έκθεση του ολλανδού Χριστιανοδημοκράτη Eurlings για το θέμα, επί του οποίου θα αποφανθούν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στη Συνάντηση Κορυφής που θα γίνει στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
«Η έναρξη διαπραγματεύσεων θα είναι η αφετηρία μιας μακράς διαδικασίας η οποία, από την ίδια της τη φύση, είναι ανοικτή και δεν οδηγεί προκαταβολικά και αυτομάτως στην ένταξη. Εντούτοις....... ο στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να καταστεί η Τουρκία μέλος της Ενωσης..... η πραγματοποίηση όμως αυτής της φιλοδοξίας θα εξαρτηθεί και από τις προσπάθειες των δύο πλευρών. Η ένταξη δεν είναι λοιπόν μια αυτόματη συνέπεια της έναρξης των διαπραγματεύσεων», αποφάνθηκε η κοινοβουλευτική επιτροπή.
Στην έκθεση χαιρετίζεται η διαδικασία πολιτικής μεταρρύθμισης που λαμβάνει χώρα στη Τουρκία καθώς και οι συνταγματικές και οι νομοθετικές τροποποιήσεις, αλλά τόνίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να ικανοποιήσει πλήρως τα πολιτικά κριτήρια «ειδικά στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και όλων των θεμελιωδών ελευθεριών, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη».
Σημειώνεται ότι η ιδέα να προταθεί στην Τουρκία μία προνομιακή σχέση αντί για την ένταξη, απορρίφθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή. Δεν αποκλείεται όμως να ξανατεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της 14ης Δεκεμβρίου.
Οσον αφορά το διεθνές επίπεδο, η Τουρκία καλείται σε γενικές γραμμές να συνάψει σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει τις απειλές και κάθε στρατιωτική δράση που θα μπορούσε να δημιουργήσει εντάσεις, να καταβάλλει προσπάθεια στο Κυπριακό, και να αποχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις από το νησί.
Τέλος, οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων προϋποθέτει φυσικά την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία.