Το Βέλγιο δεν θεωρεί ότι η αναγνώριση της Κύπρου πρέπει να αποτελέσει προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό δήλωσε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Ντε Γκουχτ σε κοινή συνέντευξή του με τον τούρκο ομόλογό του Αμντουλάχ Γκιούλ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως οι διαπραγματεύσεις με στόχο την πλήρη ένταξη της Τουρκίας μπορούν να αρχίσουν το 2005.
«Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα πως το Βέλγιο υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.. Η Τουρκία πληροί επαρκώς τα κριτήρια (πολιτικά και δημοκρατικά) της Κοπεγχάγης», σημείωσε ο βέλγος υπουργός και πρόσθεσε πως αν οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίσουν στις 17 Δεκεμβρίου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αυτό θα έχει θετική επίδραση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.
Από την πλευρά του ο κ. Γκιουλ επανέλαβε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν στόχο την πλήρη ένταξη της Τουρκίας και όχι κάποια άλλη εναλλακτική λύση.
Εξάλλου σήμερα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι δήλωσε πως υπάρχει «συναίνεση αρχής» στους κόλπους της Ε.Ε. για ένταξη της Τουρκίας το νωρίτερο το 2014.
«Στους κόλπους της ΕΕ υπάρχει μία συναίνεση αρχής για το σενάριο που, με τις πλέον αισιόδοξες υποθέσεις, προβλέπει την ένταξη της Τουρκίας την 1η Ιανουαρίου 2014», ανέφερε ο κ. Φίνι μιλώντας σε ιταλούς βουλευτές.
«Η κυβέρνηση ελπίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Δεκεμβρίου μπορεί να καταλήξει σε μια απόφαση και να ορίσει ημερομηνία για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία την επόμενη χρονιά, κατά προτίμηση το πρώτο εξάμηνο», πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών.
«Μια αβάσιμη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας», επισήμανε ο κ. Φίνι, «μπορεί να προκαλέσει μια βαθιά κρίση ταυτότητας στην Τουρκία που θα οδηγήσει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας στο κατώφλι της Ε.Ε.».
«Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να εγγυηθούμε ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων που θα συνδέσουν σταθερά την Τουρκία με την οικογένεια των ευρωπαϊκών δημοκρατιών», κατέληξε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών.