Τη στήριξή τους στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, εκφράζουν 92 συνδικαλιστικά στελέχη του Κινήματος με επικεφαλής τον πρόεδρο και τον οργανωτικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο και Γιάννη Παναγόπουλο, καθώς και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αθηνών Γρηγόρη Φελώνη, σε μιά πρώτη δημόσια παρέμβαση εν όψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Όπως προκύπτει από το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ έρχονται να ανοίξουν ιδεολογικά και πολιτικά μέτωπα, τα οποία θα απασχολήσουν το συνέδριο και θα πάρουν σαφή θέση στηρίζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.
Στο κείμενο χρησιμοποιούνται απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί με τους οποίους κρίνεται η πολιτική της οκταετίας Σημίτη, αν και είναι γνωστό ότι οι συνδικαλιστές είχαν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη του κ. Σημίτη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Με τη δημόσια παρέμβαση των συνδικαλιστών ουσιαστικά αρχίζει η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση καθώς και η συγκρότηση του μετώπου των δυνάμεων που θα στηρίξουν τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική του.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι εκτός από την αποδοκιμασία πολιτικών επιλογών του παρελθόντος, ζητείται και η απομάκρυνση προβεβλημένων στελεχών τα οποία, όπως αναφέρουν, με την παρουσία τους στα τηλεοπτικά μέσα συντηρούν το θυμό των πολιτών εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Όπως μάλιστα τονίζεται, ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκπέμπουν μια απωθητική δημόσια εικόνα καθώς ταυτίστηκαν με πολιτικές και επιλογές που απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.
Η παρέμβαση των συνδικαλιστών έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία στελέχη του Κινήματος έχουν αρχίσει να θέτουν θέμα ασφαλιστικού, ενώ επίκειται και το συνέδριο της ΠΑΣΚΕ (9 και 10 Δεκεμβρίου).
Οι 92 συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στο κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα τονίζουν ότι διατυπώνουν τις θέσεις τους με πλήρη επίγνωση ιστορικής ευθύνης για να συμβάλουν στην αναγέννηση και την επανάκτηση της ηγεμονίας από το ΠΑΣΟΚ.
Όπως τονίζεται, επιδίωξή τους είναι να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής ενότητας η οποία θα στηρίζεται στη συστράτευση για κοινούς στόχους και «όχι σε προσωπικές στρατηγικές και συγκυριακές αναζητήσεις».
Αναφορικά με την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, τηρείται μεγάλη απόσταση από πολιτικές και πρόσωπα του περελθόντος, ενώ επισημαίνεται ότι «αντιπολίτευση δεν σημαίνει απόπειρα δικαίωσης θητειών και αξιωμάτων», καθώς και ότι «ο δημόσιος λόγος μας καλό είναι να εκφέρεται - κατά το δυνατόν- από νέα στελέχη που δεν βαρύνονται με κυβερνητικές ευθύνες».
Ως βασικό αντικείμενο της αντιπολιτευτικής τακτικής, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει τα ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη στα οποία η ΝΔ ως αντιπολίτευση επένδυσε λαϊκιστικά.
Στο κείμενο τονίζεται επίσης ότι πρέπει να ακυρωθούν στην πράξη τα σενάρια που κάνουν λόγο για στρατηγική οχταετούς διακυβέρνησης από τη ΝΔ και τονίζεται ότι σύντομα ο λαός θα γευτεί τα αποτελέσματα των επιλογών της κυβέρνησης.
Οι συνδικαλιστές απορρίπτουν επίσης τις τεχνικές και τους τεχνικούς της εξουσίας, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, και επιθυμούν τη δημιουργία μιας νέας σχέσης του ΠΑΣΟΚ με τους πολίτες και των πολιτών με την πολιτική.
Επίσης απαιτούν αλλαγή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ανασυσταθούν οι δεσμοί με κοινωνικές δυνάμεις που ιστορικά τους στήριξαν. Επίσης απαιτούν «να παραμεριστούν με κάθε τρόπο και με όποιο κόστος, οι τεχνικοί της εξουσίας οι οποίοι έλκονται από τη δύναμη της δημοσιότητας και μετέρχονται τεχνικές εξουσίας για να βρίσκονται σε ένα προσκήνιο που ελέγχεται από κάθε λογής μέσα ενημέρωσης».
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων