Πάνω από 1.500 άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει στη Συρία φυλακίστηκαν για περιόδους που κυμάνθηκαν από μερικές εβδομάδες έως μήνες στην Αίγυπτο, ανάμεσά τους και 250 παιδιά, ακόμη και δύο ετών, μαζί με τους γονείς τους, πριν να απελαθούν στην πλειονότητά τους, κατήγγειλε τη Δευτέρα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).
Περίπου 300 άτομα παραμένουν φυλακισμένα με «αυθαίρετο» τρόπο σε κελιά σε αστυνομικά τμήματα όπου καταγράφεται «υπερπληθυσμός» κρατουμένων, ανάμεσά τους 211 Παλαιστίνιοι από τη Συρία, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στην πλειονότητά τους, τα άτομα τα οποία συλλαμβάνονται επιδίωκαν να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη διαμέσου της Μεσογείου, επιβιβαζόμενοι επ' αμοιβή σε πλοία λαθρεμπόρων που μεταφέρουν λαθρομετανάστες, σύμφωνα με την ΜΚΟ.
Οι Σύροι και οι Παλαιστίνιοι έχουν μπει στο στόχαστρο των νέων αρχών που διόρισαν οι στρατιωτικοί αφού απέπεμψαν από την εξουσία και συνέλαβαν τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι πριν από τέσσερις μήνες.
Η μεταβατική κυβέρνηση κατηγορεί ιδίως την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κι ένα μέρος των σύρων αντικαθεστωτικών ότι υποστηρίζουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο πολιτικός βραχίονας της οποίας είχε κερδίσει με ευρεία διαφορά τις αιγυπτιακές βουλευτικές εκλογές οι οποίες είχαν διεξαχθεί στα τέλη του 2011.
Οι αρχές της Αιγύπτου επέβαλαν περιορισμούς στην είσοδο Σύρων και Παλαιστινίων αμέσως μετά την ανατροπή του κ. Μόρσι, την 3η Ιουλίου.
Η HRW κατηγορεί επίσης τις αιγυπτιακές αρχές ότι εμποδίζουν τους πρόσφυγες, ιδίως τους Παλαιστινίους, να ζητούν την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κατά παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης (1951) για τα δικαιώματα των προσφύγων.
Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες βρίσκονται αντιμέτωποι με φρικτές συνθήκες στην Αίγυπτο αλλά και με την «αυξανόμενη ξενοφοβία», σημείωσε η HRW.
Τον Οκτώβριο, οι αιγυπτιακές αρχές είχαν διαψεύσει παρόμοιες καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία κατήγγειλε ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία υφίστανται κακομεταχείριση και συλλαμβάνονται αυθαίρετα και μαζικά στην Αίγυπτο.