Μία στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού φέτος, όπως δήλωσε η γενική γραμματέας Ισότητας Βάσω Κόλλια, με αφορμή την επίσημη έναρξη λειτουργίας του νέου Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Καβάλας.
Βασιζόμενη σε αποτελέσματα πανελλαδική έρευνας που έγινε το καλοκαίρι, η κ. Κόλλια είπε ακόμη ότι φέτος τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών είναι αυξημένα κατά 47% σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Έκανε επίσης λόγος για αύξηση των εν λόγω περιστατικών με «ανατριχιαστικό ρυθμό» και πρόσθεσε ότι τις περισσότερες φορές δράστες των κρουσμάτων είναι οι σύντροφοί τους.
«Τα περιστατικά αυτά», σημείωσε, «δεν καταγράφονται στις χώρες που είναι τελευταίες στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γίνονται στη χώρα μας και δεν αφορούν την Ελλάδα των παλιών ταινιών, αλλά την Ελλάδα του 2013. Είναι πιθανό να έχουμε ακούσει τον καβγά του ζευγαριού της διπλανής πόρτας ή οι ίδιοι να είμαστε παθόντες. Είναι φαινόμενο που η σύγχρονη ελληνική κοινωνία μπορεί και πρέπει να ελέγξει αποτελεσματικά ώστε να εγείρει ζητήματα για τη στάση μας ως πολίτες και συνάνθρωποι».
«Η βία προς τις γυναίκες έχει πολλά πρόσωπα, όπως ο οικονομικός εκβιασμός, η σεξουαλική ταπείνωση, ο τραυματισμός, ο σωματικός βιασμός. Σε κάθε περίπτωση η βία κατά των γυναικών είναι παρούσα και αδιαμφισβήτητη», υπογράμμισε η γενική γραμματέας Ισότητας.
Σκοπός του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών είναι η ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, ενώ παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες σε γυναίκες όπως:
1) Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας.
2) Παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.
3) Πρόληψη ενδοοικογενειακής βίας σε ομαδικό, οικογενειακό και ατομικό επίπεδο.
4) Παροχή υποστήριξης για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοεικόνας.
5) Συμβουλευτική γονέων.
6) Διασύνδεση για νομική υποστήριξη.
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών ξεκίνησε να λειτουργεί άτυπα στις 3 Ιουνίου και σύμφωνα με τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, διαχειρίζεται ήδη 25 περιστατικά.
Έχει επιστημονικό προσωπικό τεσσάρων ατόμων και είναι ανοιχτό σε όλες τις γυναίκες, που αντιμετωπίζουν φαινόμενα βίας στον οικογενειακό τους περίγυρο, και διαμένουν τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας όσο και στις όμορες περιοχές της Δράμας και της Ξάνθης.
Πηγή: ΑΜΠΕ