Ενδιαφέρον του δήμου Αθηναίων για τη βίλα Κάλλας

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 12:22
UPD:12:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Το κτήριο ανήκει στο ΝΑΤ, που αδυνατεί να το επισκευάσει, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου για την προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

A- A A+

Στον Δήμο Αθηναίων εναπόκεινται οι ελπίδες για την ανακαίνιση της βίλας Κάλλας στην Πατησίων, όπως προκύπτει από γραπτές απαντήσεις του Υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και του Υφυπουργού Πολιτισμού Γ. Ανδριανού στον Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρο.

Το σπίτι που έζησε η μαρία Κάλλας στην Αθήνα είναι ένα νεοκλασικό, που κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας Κ. Κιτσίκης, επί της οδού Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά. Όμως υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1999 και χρειάζεται ανακαίνιση.

Σήμερα το κτήριο ανήκει στο ΝΑΤ, που αδυνατεί να το επισκευάσει, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου για την προστασία αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως επισημαίνει ο Γ. Ανδριανός, «μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για έγκριση, μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου ή αλλαγή χρήσης αυτού σε μουσειακό χώρο από τους ιδιοκτήτες του, όπως προβλέπεται από τον Ν. 3028/2002».

Αντίθετα ο Γ. Βρούτσης αναφέρει ότι «έχει υπάρξει πρόσφατη εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων για το αναφερόμενο κτήριο και το ΔΣ του ΝΑΤ βρίσκεται σε αναμονή συγκεκριμένων προτάσεων προκειμένου να τις αξιολογήσει».

Υπογραμμίζεται ότι και ο Υπουργός Εργασίας παραδέχεται ότι «απαιτείται μεγάλη δαπάνη για την επισκευή του, η οποία με δεδομένη την υποβάθμιση της περιοχής και την κρίση στην αγορά ακινήτων, καθιστά ασύμφορη οποιαδήποτε διαδικασία ανακαίνισης».

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή