Eντονότατες επικρίσεις κατά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης διατυπώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για αυτοπαγίδευση του οικονομικού επιτελείου στα κατά φαντασίαν, όπως λέει, επιτεύγματα της «εσωτερικής υποτίμησης».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αντί να εκπέμψει έγκαιρα σήμα υψηλού κινδύνου λόγω του “-30%, 30%” στα μεγέθη ΑΕΠ - Aνεργία και να επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή ευρωπαϊκή και διεθνή συναίνεση πάνω σε μια πειστική ελληνική πρόταση -με πυρήνα το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης- αντιδρά πάλι σπασμωδικά, τρέχει και δε φτάνει και μετεωρίζεται διαπραγματευτικά. Στην πραγματικότητα αυτοεξαπατήθηκε και αυτοπαγιδεύτηκε καθώς τώρα οι εταίροι πιστεύουν πράγματι, με βάση τη δική του ψευδή εικόνα, ότι η στρατηγική της “εσωτερικής υποτίμησης” αρχίζει να αποδίδει καρπούς στην πραγματική οικονομία και στο εμπορικό έλλειμμα και το μόνο που μένει είναι η συνέχιση και συνεπής πράγματωσή της.
Αντίθετα, όπως αποδεικνύει και το έγκυρο για το Υπουργείο ΙΟΒΕ, η “εσωτερική υποτίμηση - ανταγωνιστικότητα των τιμών” δεν έφερε υποκατάσταση εισαγωγών και αύξηση εξαγωγών αγαθών και η προσωρινή βελτίωση στο εμπορικό έλλειμμα οφείλεται κυρίως σε άσχετους μ’ αυτήν παράγοντες - στην υποχώρηση της εισαγωγής πλοίων και στην αύξηση στις εξαγωγές καυσίμων.
Η Ελλάδα ήταν γνωστό εκ των προτέρων ότι λόγω της διάρθρωσης της οικονομίας της θα αδυνατούσε να αντιδράσει στην “εσωτερική υποτίμηση” σαν μια μικρή εξαγωγική Γερμανία της προηγούμενης δεκαετίας. Η συγκεκριμένη “εσωτερική υποτίμηση”, η οποία επεκτείνεται σε γενική κατάρρευση των αξιών όπως των ακινήτων, αντί να βάλει σε κίνηση διαδικασίες παραγωγικής αναδιάρθρωσης -τη λεγόμενη “δημιουργική καταστροφή”- εξελίσσεται σε σκέτη καταστροφή, κάνει μη βιώσιμο το υποτιθέμενο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, διατηρεί αμετάβλητο το λόγο κατανάλωσης προς ΑΕΠ παρά τη δραματική μείωση της εγχώριας ζήτησης και εντείνει το αποπληθωριστικό σπιράλ του χρέους, δημόσιου και μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού.
Την ίδια στιγμή ο κλάδος της βιομηχανίας -με τις περισσότερες διακλαδικές συνδέσεις, τη μεγαλύτερη επίδραση στην τεχνολογική πρόοδο και παραγωγικότητα και με τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην εξωστρεφή βιώσιμη ανάπτυξη- έχει περάσει το όριο της ανεπανόρθωτης συρρίκνωσης και συντηρείται τεχνητά με ανανεώσεις δανείων. Σε λίγο, ακόμα και μια ενδεχόμενη αύξηση της ζήτησης -εσωτερικής και κυρίως εξωτερικής- δε θα μπορεί να καλυφθεί από τον κατεστραμμένο παραγωγικό ιστό και θα οδηγήσει εκ νέου στην αύξηση των εισαγωγών, με ή χωρίς μνημόνια.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-
Θα παρουσιάσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στους εταίρους - κυβερνήσεις, κόμματα, κοινοβούλια, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς - μια ρεαλιστική εικόνα ανά κλάδο της οικονομίας ώστε μ’ ένα τουλάχιστον πρόπλασμα Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης να διεκδικήσει ουσιαστική στήριξη και δραστική απομείωση του χρέους;
-
Θα παρουσιάσει στη Βουλή σύντομα συγκριτική ανάλυση των τελικών αποτελεσμάτων σε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη δεκαετία 2003-2013 σε σχέση με το κόστος σε road shows, ποικιλώνυμα συνέδρια, διαφημιστικές καμπάνιες, έξοδα εταιριών συμβούλων, δαπάνες γραφειοκρατικών οργανισμών εξαγωγών και επενδύσεων, πολυέξοδα ταξίδια υπουργών και αξιωματούχων που την τελευταία περίοδο καταλήγουν σε “περίεργες” πυκνές επαφές με διάσημους κερδοσκόπους βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων (hot money) που μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα με το ταχύτατο μπες - βγες τους;
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Ανδρουλάκης