Δύο ρεπουμπλικανοί πολιτικοί υπερασπίστηκαν σήμερα τα προγράμματα παρακολούθησης των επικοινωνιών στο εξωτερικό αντιδρώντας στις διαμαρτυρίες συμμαχικών κυβερνήσεων μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.
Ο Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι μεγάλο μέρος της δημόσιας πληροφόρησης για τις παρακολουθήσεις, περιλαμβανομένων των ισχυρισμών περί παρακολούθησης εκατομμυρίων γάλλων πολιτών από την NSA, είναι σε λάθος κατεύθυνση.
«Βλέπουν τρία ή τέσσερα κομμάτια ενός παζλ χιλίων κομματιών και προσπαθούν να καταλήξουν σε συμπέρασμα», δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «State of the Nation» του τηλεοπτικού δικτύου CNN.
Στα μέσα ενημέρωσης δόθηκε απλά ένα slide το οποίο περιείχε τη λέξη «Γαλλία», είπε ο Ρότζερς, και αυτό «ξεκίνησε μια τεράστια συζήτηση γύρω από Αμερικανούς οι οποίοι συλλέγουν στοιχεία για τηλεφωνικές κλήσεις στη Γαλλία τις οποίες κάνουν Γάλλοι πολίτες». Αυτό «είναι 100% λάθος», υποστήριξε, διότι αυτό στο οποίο αναφερόταν το έγγραφο αποτελούσε μέρος ενός αντιτρομοκρατικού προγράμματος που δεν σχετίζεται με τους γάλλους πολίτες.
Ο Ρότζερς επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αυτές οι οποίες δεν ελέγχουν επαρκώς τις υπηρεσίες πληροφοριών τους. Τόνισε ότι οι αποκαλύψεις που γίνονται δεν εκπλήσσουν τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά τις κυβερνήσεις τους.
Ο Πίτερ Κινγκ, πρόεδρος της υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αντιτρομοκρατία και τη συλλογή πληροφοριών, δήλωσε στην εκπομπή Meet the Press του NBC ότι ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα) πρέπει να σταματήσει να ζητάει συγγνώμη και να αμύνεται.
«Η πραγματικότητα είναι πως η NSA έχει σώσει χιλιάδες ζωές, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά επίσης στη Γαλλία και στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη» είπε.
Αναφερόμενος στους Γάλλους, είπε ότι έχουν κάνει επιχειρήσεις κατασκοπείας σε βάρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, και της αμερικανικής βιομηχανίας.
«Όσο για τη Γερμανία, εκεί άρχισε η συνωμοσία του Αμβούργου, που οδήγησε στην 11η Σεπτεμβρίου (2001). Είχαν συνδιαλλαγές με το Ιράν και το Ιράκ, με τη Βόρεια Κορέα. ...» πρόσθεσε.
«Δεν το κάνουμε αυτό επειδή έχει πλάκα», συνέχισε ο Κινγκ. «Πρόκειται για τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών που βοηθούν εμάς αλλά επίσης βοηθούν και τους Ευρωπαίους», πρόσθεσε ο ρεπουμπλικανός πολιτικός.
Πηγή: Reuters