Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όπου του ζήτησε εξηγήσεις σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού της τηλεφώνου από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της καγκελαρίας σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει πληροφορίες ότι το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ παρακολουθείτο από τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Η Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και του ζήτησε άμεσα να δοθούν σαφείς και πλήρεις διευκρινίσεις στο Βερολίνο, ανέφερε ο εκπρόσωπός της.
Σύμφωνα με τον ίδιο η κ. Μέρκελ τόνισε στον αμερικανό πρόεδρο ότι εάν πράγματι παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις θεωρεί το γεγονός αυτό «εντελώς απαράδεκτο».
ΗΠΑ: Δεν παρακολουθούμε την κ. Μέρκελ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις.
Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε την Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους ότι «οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της καγκελαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Είχε προηγηθεί η Γαλλία
Η οργή ξεκίνησε από τη Γαλλία τη Δευτέρα όταν η εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Ε. Σνόουντεν δείχνουν ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) υπέκλεψε 70,3 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις γάλλων πολιτών μέσα σε διάστημα 30 ημερών, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Στόχος των παρακολουθήσεων δεν ήταν μόνο πρόσωπα ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες αλλά επίσης επιχειρηματίες, πολιτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.
Η Γαλλία αντέδρασε με οργή στην αποκάλυψη, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη συγκεκριμένη πρακτική και καλώντας τον αμερικανό πρεσβευτή για εξηγήσεις.
Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων των δύο κρατών και στη συνέχεια εξεδόθη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο στην οποία αναφερόταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει την επανεξέταση των τρόπων που συλλέγονται οι πληροφορίες, «έτσι ώστε να ισορροπηθούν σωστά οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών και των συμμάχων μας με τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αναπόσπαστο δικαίωμα κάθε ανθρώπου».
Σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση για «συνεργασία» μεταξύ των γαλλικών και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό- Μπελκασέμ, ζήτησε επίσης να δοθούν στις γαλλικές αρχές «όλες οι πληροφορίες στις οποίες ενδέχεται να είχε πρόσβαση ο πρώην σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν», ώστε το Παρίσι να ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση.
Σύμφωνα με την ίδια ο κ. Ομπάμα συμφώνησε με το γαλλικό αίτημα.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι οι επιχειρήσεις κατασκοπείας «θα πρέπει να επιβλέπονται και ότι η επίβλεψη, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι ισότιμη και για τις δύο πλευρές», τόνισε η εκπρόσωπος