«Παράνομες δολοφονίες» οι οποίες μπορεί να φτάνουν και στο επίπεδο «εγκλημάτων πολέμου» χαρακτήρισε η Διεθνής Αμνηστία τις αιματηρές στοχευμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA στο Πακιστάν.
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση σημειώνει ότι εξέτασε εννέα πρόσφατες επιθέσεις του συγκεκριμένου τύπου στο Βόρειο Ουαριζιστάν και ανακάλυψε ότι αριθμός θυμάτων ήταν άοπλοι.
Σε έτερη έκθεση σχετική με αμερικανικές επιθέσεις στην Υεμένη, η οργάνωση Human Rights Watch σημειώνει ότι δύο εκ των θυμάτων ήταν άμαχοι και σκοτώθηκαν εντελώς τυχαία, σε μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει γίνει κοινός τόπος για τις ΗΠΑ στη μάχη τους κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.
Λίγες λεπτομέρειες γίνονται γενικώς γνωστές για τα συγκεκριμένα χτυπήματα.
Υψηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν έχουν σκοτωθεί από τέτοιες επιθέσεις, ωστόσο τη ζωή τους έχουν χάσει επίσης και άμαχοι.
Οι συγκεκριμένες επιθέσεις προκαλούν έντονη οργή στο Πακιστάν, όπου πολλοί τονίζουν ότι τα χτυπήματα σκοτώνουν και τραυματίζουν ανθρώπους αδιακρίτως.
Την προηγούμενη εβδομάδα, έρευνα των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χτυπήματα των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 400 πολίτες του Πακιστάν, πολλοί περισσότερους από εκείνους τους οποίους αναγνωρίζουν επισήμως ως «παράπλευρες απώλειες» οι ΗΠΑ.
Εκ μέρους του ΟΗΕ, ο Μπεν Έμερσον κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με τη χρήση φονικής βίας εκτός ζωνών πολέμου.
Η καταγραφή των στοιχείων των απωλειών και της αναγνώρισης των θυμάτων στις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα τα χτυπήματα στο Πακιστάν είναι πρακτικά αδύνατη, καθώς η δράση ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης δεν επιτρέπεται στις περιοχές των φυλών, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
ΗΠΑ: Δεν παρανομούμε
Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, υπερασπίστηκε τα χτυπήματα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της σε Υεμένη και Πακιστάν, σημειώνοντας ότι λαμβάνει «ειδική μέριμνα» ώστε να εναρμονίζονται με το διεθνές δίκαιο.
Οι απόρρητες επιδρομές κατά υπόπτων για τρομοκρατική δράση «είναι μια μορφή δράσης που εμπεριέχει ελάχιστες πιθανότητες απώλειας ανθρώπινων ζωών», τονίζουν οι ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, κάλεσε την Τρίτη τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη συγκεκριμένη πρακτική εντός της χώρας του.
Ο κ. Σαρίφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες επιθέσεις αποτελούν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας του.