Γ. Μιχελάκης: Δεν αντέχει άλλη πίεση ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 12:20
UPD:12:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

«Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να βγει από την κρίση, να πατήσει γερά στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά. Όμως, μετά από μια πενταετία ύφεσης, εξαντλήθηκαν οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας και ακόμη περισσότερο της κοινωνίας», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

A- A A+

 «Δεν αντέχει άλλη πίεση ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία», διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Νυρεμβέργη.

«Η Ελλάδα», τόνισε, «καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να βγει από την κρίση, να πατήσει γερά στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά. Όμως, μετά από μια πενταετία ύφεσης, εξαντλήθηκαν οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας και ακόμη περισσότερο της κοινωνίας».

Σημειώνντας πως οι Έλληνες υποβάλλονται σε θυσίες που ποτέ δεν γνώρισε ευρωπαϊκός λαός σε καιρό ειρήνης, ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε ότι τον τελευταίο ενάμισι χρόνο η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της και έχει το δικαίωμα να ζητά πραγματική κοινοτική αλληλεγγύη.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε με έμφαση πως ζητείται προπάντων στήριξη, ώστε να αποφευχθούν νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά και να τρέξουν το ταχύτερο δυνατό αναπτυξιακές δράσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, καθώς -όπως ανέφερε- δεν αντέχεται άλλη έκρηξη της ανεργίας και καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει ανεργία που γενικά πλησιάζει το 30% και στους νέους πάει πάνω από το 60%.

«Οι δήμοι δεν αποτελούν "βαρίδι" για την οικονομία»

Αναφερόμενος στην παρούσα 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση ο ΥΠΕΣ τόνισε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η Συνέλευση εστιάζει φέτος σε κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αγροτική ανάπτυξη, η διαχείριση του νερού.

Έχουν ήδη γίνει πολύ μεγάλα βήματα, πρόσθεσε, μπορούν όμως να γίνουν ακόμη περισσότερα και αυτός είναι τώρα ο στόχος και η επιλογή να προχωρήσει και να ενισχυθεί η ελληνογερμανική συνεργασία στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παραπέμποντας στις σημαντικές, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, θέλησε να κάνει αντιληπτό πως «με μια σειρά από μέτρα εξυγίανσης και εξορθολογισμού, οι δήμοι δεν αποτελούν "βαρίδι" για την οικονομία της χώρας, δεν δημιουργούν ελλείμματα». «Και αυτό», συνέχισε ο κ. Μιχελάκης, «έγινε πραγματικότητα με ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες και από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ίδια στιγμή που γίνονται σημαντικές προσπάθειες για να κρατηθούν όρθια τα κοινωνικά δίκτυα, δηλαδή οι υπηρεσίες κοινωνικής αρωγής και πρόνοιας σε εκείνους τους Έλληνες πολίτες που υποφέρουν».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, είναι συνεχής η προσπάθεια της κυβέρνησης προς ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είναι πεποίθησή της ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνιστά ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει στήριξη από τους εταίρους της με δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι περισσότερο πρακτικός και συνδέεται με τις προσπάθειες που γίνονται για να εκσυγχρονιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Είναι συνεχής, όπως είπε, η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, η εξασφάλιση επιπλέον χρηματοδοτικών πόρων από τα Κοινοτικά Ταμεία, η διατήρηση των κοινωνικών δικτύων, η παροχή τεχνογνωσίας για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τη θεσμική αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την περαιτέρω αξιοποίηση πόρων.

«Σ' αυτό το πεδίο, η Γερμανία και η Ελληνογερμανική Συνέλευση μπορούν να προσφέρουν καλές πρακτικές, τεχνογνωσία και εμπειρία. Υπάρχουν πεδία δράσης, μέσα από τα οποία η κοινή δράση μπορεί να αποφέρει σημαντικά αμοιβαία οφέλη», συνέχισε.

«Ο δεύτερος τρόπος βοήθειας είναι περισσότερο πολιτικός και συνδέεται με τη συνεισφορά σας στην ακόμη μεγαλύτερη κατανόηση, από την πλευρά της κοινωνίας αλλά και της πολιτικής ηγεσίας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, της ελληνικής πραγματικότητας, στην ανάδειξη των προσπαθειών του ελληνικού λαού, καθώς και στην ανάδειξη των προοπτικών συνεργασίας που ανοίγονται, ενώ ορισμένες αρνητικές αντιλήψεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, πρέπει να ξεπερασθούν», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή