Για πλήρη απαξίωση των εκπαιδευτικών και των εκπροσώπων τους από πλευράς της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας κάνει λόγο η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) σε ανακοίνωσή της, ζητώντας απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος την περασμένη Παρασκευή.
Η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει αιφνιδιαστική την κατάθεση της τροπολογίας, επισημαίνοντας ότι την προηγούμενη ημέρα η ηγεσία του υπουργείου σε συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ είχε παραδώσει στα μέλη του τροπολογία η οποία αναφερόταν σε διαφορετικά θέματα σε σχέση με όσα περιλαμβάνονταν στην τροπολογία που τελικά κατατέθηκε.
Σε σχέση με την τροπολογία που κατατέθηκε, η ΟΛΜΕ κατηγορεί το υπουργείο ότι προσπαθεί να επιβάλει κλίμα φόβου και τρομοκρατίας στους εκπαιδευτικούς μέσω της καθιέρωσης βιβλίων ατομικής παρουσίας προσωπικού, ατομικού δελτίου και της ηλεκτρονικής καταγραφής τους.
«Το υπ. Παιδείας αντί να εξυφαίνει σχέδια ελέγχου και πειθαναγκασμού των εκπαιδευτικών, θα ήταν προτιμότερο να αναρωτηθεί κάτω από ποιες συνθήκες εργάζονται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για διάλυση του δημοσίου σχολείου μέσω της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, καθώς ο εκπαιδευτικός μετατρέπεται σε «εργαζόμενο delivery», εφόσον υποχρεώνεται να διδάσκει ακόμα και σε πέντε σχολεία στη διάρκεια της εβδομάδας. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών είναι η συνέχεια, με την τοποθέτηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μόνο με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή, σε οποιονδήποτε άλλον νομό αντί αυτού στον οποίο διορίστηκαν στην ίδια περιφέρεια να χαρακτηρίζεται απαράδεκτη.
Ακολούθως γίνεται αναφορά στη δυνατότητα να μετατάσσεται ο εκπαιδευτικός υποχρεωτικά σε όλο το δημόσιο τομέα, ακόμα και σε κατώτερη θέση, με την ΟΛΜΕ να τονίζει ότι οδηγεί σε μαρασμό το δημόσιο σχολείο. Στη συνέχεια γίνεται λόγος για απαράδεκτη προχειρότητα του νόμου 4186/13 για το Λύκειο και την ΤΕΕ, η οποία, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, επιβεβαιώνεται από την παράγραφο 5 της τροπολογίας, που αλλάζει ειδικότητες σε ΙΕΚ και ΕΠΑΛ.
Κλείνοντας, η ΟΛΜΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να χτυπήσει τον απεργιακό αγώνα των διοικητικών στα ΑΕΙ, καθιστώντας πειθαρχικό αδίκημα τη μη απογραφή. «Είναι σίγουρο πως αν περάσει αυτό το μέτρο θα στραφεί σε άλλη κρίσιμη στιγμή ενάντια σε όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο».