Αδ. Γεωργιάδης: Αντικαπνιστικός νόμος υπάρχει, αλλά...

Δημόσιο διάλογο για την εφαρμογή αντικαπνιστικής νομοθεσίας προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 16:50
UPD:18:01
ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης (κέντρο) η υφυπουργός Ζέτα Μακρή (αριστερά) και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής κατά του καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης (δεξιά) κατά τη διάρκεια  συνέντευξης Τύπου σχετικά με το κάπνισμα.

A- A A+

Η διάρθρωση και η εφαρμογή αντικαπνιστικής νομοθεσίας θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος για την πρωτοβάθμια φροντίδα της υγείας, δηλαδή σε ένα μήνα το πολύ, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας σχετικά με το κάπνισμα, συμπληρώνοντας ότι νόμος υπάρχει, αλλά σε κάποιο βαθμό είναι σαν να μην υπάρχει.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι έχουν γίνει βήματα κατά το παρελθόν, όμως «έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε», προκειμένου να μη φαίνεται ότι η Ελλάδα υπολείπεται των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

«Έχει προχωρήσει η Ευρώπη από τότε. Νομίζω έχει έρθει η ώρα εν ηρεμία να κάτσουμε να δούμε τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε και πως θα εξασφαλίσουμε ότι αυτό που θα αποφασίσουμε, αυτό και θα εφαρμοστεί» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Μεγάλη μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων στην Ελλάδα

Για μεγάλη μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων στην Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης έρευνας .

Ο κ. Μπεχράκης επεσήμανε ότι, βάσει στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, από 34.663.000 τσιγάρα κατανάλωση το 2007, η Ελλάδα έχει πέσει στα 19.370.000 και για φέτος εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεραστούν τα 18.000.000.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη η τρέχουσα νομοθεσία είναι πλήρης και σαφής, αλλά λείπει μέχρι στιγμής μια αποφασιστική παρέμβαση για την εφαρμογή της.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος παρουσίασε έρευνα από πλευράς του προγράμματος Heart 2, το οποίο έχει αρχίσει και τρέχει από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, σε συνεργασία και με την Kappa-Research.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 84% των 2.000 ερωτηθέντων δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικό τον εθνικό στόχο για τη μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα, με ένα 15% να θεωρεί ότι δεν πρόκειται για αξιόλογο ζήτημα. Επίσης, ποσοστό 74,5% τάχθηκε υπέρ της κάλυψης από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία των φαρμάκων που πιθανόν χρειάζονται για τη διακοπή του καπνίσματος.

Υπέρ της εφαρμογής του νόμου για τη μη διαφήμιση προϊόντων καπνού ιδίως στους νέους δήλωσε το 70,5%, ενώ το 68,4% επιθυμεί εφαρμογή των νόμων για μη πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

Σχετικά με την αύξηση της τιμής των τσιγάρων, ο κ. Μπεχράκης επεσήμανε ότι όταν τέθηκε η ερώτηση περί αύξησης κατά δύο ευρώ, αλλά  τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για βελτίωση του συστήματος υγείας για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους, το ναι φτάνει το 71,5%.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Έλληνας εκτίθεται καθολικά στο παθητικό κάπνισμα εκεί που απαγορεύεται να καπνίζουν άλλοι, με το 92% να απαντά ότι τον τελευταίο χρόνο έχει βρεθεί σε χώρους που καπνίζουν, αν και απαγορεύεται. Το 73,9% δηλώνει ότι το φαινόμενο του προκαλεί θυμό.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη στοχευμένων δραστηριοτήτων για τη μείωση του καπνίσματος στη σχολική ηλικία, το 96,9% απάντησε θετικά.

Ο κ. Μπεχράκης αναφέρθηκε και στα λαθραία τσιγάρα, λέγοντας ότι όσοι κάπνιζαν όταν ρωτήθηκαν σε ποσοστό 7,3% είχαν λαθραίο τσιγάρο στην τσέπη τους, ποσοστό το οποίο ανερχόταν στο 11% για όσους καπνίζουν καπνό.

      

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή