Επιβράδυνση των μεγάλων έργων για δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) στο υπέδαφος διαπιστώνει το Global CCS Institute της Αυστραλίας, την ώρα που επιστήμονες μοιάζουν να συμφωνούν ότι τέτοιες τεχνολογίες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου, παρά το γεγονός ότι οι μονάδες που βρίσκονται σε λειτουργία έχουν αυξηθεί κατά 50% - από 8 σε 12 - από το 2012, μέσα στο ίδιο διάστημα τα σχέδια για δημιουργία νέων μονάδων έχουν μειωθεί κατά 10%, από 75 σε 65. Ως κύρια αιτία της διαφαινόμενης κάμψης του ενδιαφέροντος αναφέρεται η έλλειψη επενδύσεων σε πρότζεκτ που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες.
«Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη χρονική στιγμή, τη φύση, την έκταση και την ανθεκτικότητα των πολιτικών μείωσης των εκπομπών, καθώς και η έλλειψη επαρκών κινήτρων και στήριξης σε επίπεδο χρηματοδότησης για περισσότερα έργα CCS περιορίζουν τις επενδύσεις στην τεχνολογία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου Μπραντ Πέιτζ.
GLOBAL CCS INSTITUTE
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν πρώτες στον κόσμο στην ανάπτυξη έργων CCS, όμως τα περισσότερα από αυτά αφορούν στη διοχέτευση άνθρακα σε παλιές γεωτρήσεις αργού πετρελαίου με στόχο την τόνωση της παραγωγής. Πάντως, οι αναλυτές του ινστιτούτου αναμένουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος στη χώρα, μετά από τις προτάσεις της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος για εγκατάσταση συστημάτων CCS σε κάθε νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα.
Ακολουθεί η Κίνα, η οποία πλέον είναι ο υπ’ αριθμόν ένα ρυπαντής παγκοσμίως, αλλά παράλληλα και η μοναδική χώρα που αναζητά τρόπους ανάπτυξης περισσότερων πρότζεκτ δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Σύμφωνα με την έκθεση, «η Κίνα έχει τις προδιαγραφές να επηρεάσει τη μελλοντική επιτυχία του CCS», το οποίο συμπεριέλαβε και στο πενταετές σχέδιό της για περιορισμό των εκπομπών.