«Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση επέλεξε τον άκρως ολισθηρό και αντικοινοβουλευτικό επί της ουσίας, δρόμο της κατάθεσης τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο» δήλωσε ο βουλευτής Α’ Αθηνών και γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για πρακτική η οποία έχει καταγγελθεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής ως αντιβαίνουσα απολύτως τον Κανονισμό Λειτουργίας.
Κατά τον κ. Βούτση, η τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός κ. Μιχελάκης θα έπρεπε να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, εφόσον επί δύο εβδομάδες εξελισσόταν η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την ηλεκτρονική επιτήρηση σε υπόδικους, κατάδικους και κρατούμενους σε άδεια.
Συνεχίζοντας, χαρακτηρίζει προσχηματική την επίκληση του γεγονότος της καθυστέρησης εισαγωγής στην ολομέλεια του σχετικού νομοσχεδίου.
«Επίσης, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αναγκαστική η εισαγωγή της τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ, εφόσον ο συντονισμός για τη σειρά κατάθεσης των νομοσχεδίων είναι στην απόλυτη ευχέρεια της κυβέρνησης. Άλλωστε και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι έτοιμο προς εισαγωγή στην ολομέλεια την επόμενη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο κ. Βούτσης.
Οι παλινωδίες και η άρνηση της κυβέρνησης να θέσει στην ολομέλεια το σύνολο των ζητημάτων που έχουν ανακύψει έχουν θέσει τη Βουλή σε απαράδεκτο ρόλο σαφώς υποβαθμισμένης λειτουργίας για το κατ’ εξοχήν και κορυφαίο πολιτικό ζήτημα της δίωξης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, πρόσθεσε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κυρίαρχος ρόλος της Βουλής αμφισβητείται και υποβαθμίζεται μέσα στο ίδιο το κείμενο της τροπολογίας που καταθέτει η κυβέρνηση. Αντίθετα, αναδεικνύεται σαφώς στην τροπολογία, που είμαστε υποχρεωμένοι ως ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουμε στο ίδιο νομοσχέδιο παρά την πλήρη αντίθεση που προεκθέσαμε, καθώς στην αιτιολογική έκθεση προτείνουμε την υπερψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία και ονομαστική ψηφοφορία, με πρόβλεψη για τροποποίηση του Κανονισμού και πρόταση συμπερίληψης σε μελλοντική συνταγματική ρύθμιση» κατέληξε ο κ. Βούτσης.
Απάλειψη άρθρων από την τροπολογία
Με απάλειψη των άρθρων 134 (εσχάτη προδοσία), 138 (επιβουλή της ακεραιότητας της χώρας), 139 (προσβολή εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας) και 148 (διακεκριμένη κατασκοπεία) κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Στην τροπολογία παραμένουν τα άρθρα 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις).
Η τροπολογία, που είχε αρχικά κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια», τελικά κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Ρυθμίσεις θεμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες διατάξεις».
Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία έγινε διότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης καθυστερεί να έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.
Σε ό,τι αφορά τη νομοθετική εξουσιοδότηση για αναστολή της χρηματοδότησης στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών (και όχι στη Βουλή όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ), πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξηγούν ότι είναι νομικά προβληματικό να αποφασίζει η Βουλή για μια νομοθετική πράξη όπως η κρατική χρηματοδότηση.
Η Βουλή νομοθετεί επί γενικών θεμάτων και όχι εν όψει ποινικής δίωξης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Όπως εξηγούν, δεν μπορεί η Βουλή να γνωμοδοτήσει προς τον υπουργό Εσωτερικών για μια διοικητική πράξη (όπως η χρηματοδότηση κομμάτων), η οποία καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.