Οι επικρατέστεροι για το Νόμπελ Ειρήνης

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 09:44
UPD:09:51
REUTERS/SHANNON STAPLETON

Παρατηρητές και λάτρεις των στοιχημάτων εκτιμούν ότι η 16χρονη Μαλάλα είναι η επικρατέστερη.

A- A A+

H πακιστανή ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, o κονγκολέζος γιατρός Ντενί Μουκουέγκε και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ) είναι μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο θα ανακοινωθεί σε λίγες ώρες στο Οσλο.

Ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ θα ανακοινώσει το όνομα του ή των βραβευθέντων στις 11.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος) στην αίθουσα του Ινστιτούτου Νόμπελ.

Συνολικά οι υποψήφιοι που προτάθηκαν για το 2013 ανέρχονται σε 259 - αριθμός ρεκόρ.

«Είναι πάντα δύσκολο να γίνει η σωστή επιλογή, αλλά η επιτροπή Νόμπελ δεν δυσκολεύτηκε να συμφωνήσει φέτος», δήλωσε ο Γιάγκλαντ.

Παρατηρητές και λάτρεις των στοιχημάτων εκτιμούν ότι η 16χρονη Μαλάλα είναι η επικρατέστερη.

EURONEWSGREEK

Η βράβευση αυτή θα την έκανε τη νεότερη νομπελίστρια Ειρήνης στην ιστορία του θεσμού. Η πακιστανή ακτιβίστρια διακρίθηκε γιατί μίλησε δυνατά για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση παρά τις απειλές των ταλιμπάν, οι οποίοι παραλίγο να την σκοτώσουν πριν από ένα χρόνο.

«Η επιβολή του βάρους ενός Νόμπελ σε ένα παιδί μπορεί να μην επιτρέπεται ηθικά», υποστηρίζει ο Τίλμαν Μπρουκ, διευθυντής του διεθνούς ινστιτούτου έρευνας για την ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri).

Για να περιορίσει το βάρος αυτό, η επιτροπή θα μπορούσε να επιδοκιμάσει τον σκοπό της Μαλάλα δίνοντας το βραβείο σε αυτή ή από κοινού στην UNESCO, σύμφωνα με την εκτίμηση του δημόσιου νορβηγικού τηλεοπτικού δικτύου NRK.

EURONEWSGREEK
Χθες βράδυ τα νορβηγικά τηλεοπτικά δίκτυα παρουσίασαν τον ΟΑΧΑ ως μια δυνατή υποψηφιότητα. Η επιλογή αυτή θα ταίριαζε στην παρούσα κατάσταση, καθώς ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στη Χάγη δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό και έχει αναλάβει την εποπτεία της καταστροφής των συριακών χημικών όπλων.

Ανάμεσα στις άλλες υποψηφιότητες είναι ο γιατρός Ντενί Μουκουέγκε από το Κονγκό που βοήθησε γυναίκες οι οποίες ήταν θύματα σεξουαλικής βίας, ένα όπλο πολέμου στην ανατολική πλευρά της Δημοκρατίας του Κονγκό.

Ένα ακόμη όνομα που ακούγεται είναι αυτό του λευκορώσου ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλες Μπελιάτσκι ο οποίος είναι φυλακισμένος σε μια χώρα που συχνά περιγράφεται ως «η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης».

Μερικούς μήνες πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, τα πέντε μέλη της επιτροπής Νόμπελ θα μπορούσαν επίσης να υπογραμμίσουν το θέμα των ελευθεριών στην Ρωσία, όπου πέρυσι εφαρμόσθηκε η μεγαλύτερη πολιτική καταστολή από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ακούγονται επίσης τα ονόματα των ακτιβιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λουντμίλα Αλεξέγεβα, Σβετλάνα Γκανούσκινα και η Λίλια Σιμπάνοβα ή ακόμη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial.

Αουτσάιντερ θεωρούνται η κουρδικής καταγωγής Τουρκάλα Λεϊλά Ζάνα, η γενική εισαγγελέας από τη Γουατεμάλα Κλαούντια Πας ι Πας ή ακόμη θρησκευτικές προσωπικότητες της Νιγηρίας, όπως ο καθολικός Τζον Ονάιγεκαν και ο μουσουλμάνος Μοχάμεντ Αμπουμπακάρ, παράγοντες του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Μετά τις επιλογές που προκάλεσαν έκπληξη όπως τα βραβεία που δόθηκαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2009 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι, ενώ ήταν σε πλήρη κρίση, δεν αποκλείεται η επιτροπή να κάνει μια ακόμη έκπληξη.

Το βραβείο Νόμπελ, το οποίο συνοδεύεται από ένα δίπλωμα και μια επιταγή οκτώ εκατομμυρίων κορωνών (910.000 ευρώ), θα απονεμηθεί στον βραβευθέντα στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία θανάτου του ιδρυτή του θεσμού, του Σουηδού Αλφρεντ Νόμπελ (1833-1896).

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή