Μία από τις σημαντικότερες φωνές του λαϊκού τραγουδιού, η Πόλυ Πάνου, «σίγησε» για πάντα σε ηλικία 73 ετών, σήμερα, ενώ το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η Πολυτίμη Κολιοπάνου - όπως ήταν το πραγματικό της όνομα -, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου 1940, και μεγάλωσε στην Πάτρα. Μαθήτρια του δημοτικού ακόμα, κάνει σκασιαρχείο από το σχολείο και πηγαίνει στα Ψηλαλώνια της Πάτρας, για να ακούσει τα καινούργια τραγούδια της εποχής.
Σε ηλικία 10 ετών, ανεβαίνει στο πάλκο του μαγαζιού που εμφανίζεται ο Σταύρος Τζουανάκος στην πόλη της, τραγουδά «Συλβάνα, Συλβάνα μου τρελή πεθαίνω για ένα σου φιλί» και εντυπωσιάζει το κοινό με τις φωνητικές της ικανότητες. Αργότερα, συμμετέχει σε διαγωνισμό ταλέντων και διακρίνεται, παίρνοντας το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 260 παιδιά, ενώ οι εφημερίδες της εποχής γράφουν για τη «μικρή Πατρινοπούλα, το παιδί θαύμα που πήρε το πρώτο βραβείο».
Η Βέμπο του λαϊκού τραγουδιού
Η Πόλυ Πάνου με τον Γιάννη Σταματίου το χειμώνα του 1965 στο κέντρο «Βεντέτα».
Ένα χρόνο μετά από τον διαγωνισμό, βρίσκεται στην Πάτρα για εμφανίσεις ο νεαρός, τότε, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο οποίος έψαχνε για τραγουδίστρια. Τυχαία, σε ένα κουρείο της γειτονιάς της, έμαθε για τη μικρή Πολυτίμη με το «χρυσό λαρύγγι», όπως την αποκαλούσε και ο ίδιος. Έτσι, ο Μπιθικώτσης τη βρήκε, την άκουσε να τραγουδά τα «βαριά» τραγούδια του Τζουανάκου, και αμέσως της ζήτησε να τον ακολουθήσει. Ταξίδεψαν μαζί στη Πάτρα, στο Αγρίνιο και μετά στην Αθήνα, στα δισκογραφικά στούντιο της Columbia, ενώ η Πόλυ Πάνου ήταν πάντα με τη συνοδεία της μητέρας της, παρά την αντίθετη γνώμη του πατέρα της.
Ο τότε παραγωγός της Columbia, έχοντας μεσολαβήσει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης για την ακρόαση και εντυπωσιασμένος από τη σπάνια φωνή της, του είπε: «Γρηγόρη μου, μού ’φερες μια Βέμπο του λαϊκού τραγουδιού!».
Η πρώτη που τραγούδησε τα «Παιδιά του Πειραιά»
Με τον Γιάννη Σταματίου (Σπόρο) και την μικρή ανιψιά της Διονυσία.
Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε, το έγραψε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και είχε τίτλο «Πήρα τη στράτα την κακιά» (1952). Ακολούθησε το «Να πας να πεις της μάνας μου» (1956) του Γιώργου Ζαμπέτα. Η Πόλυ Πάνου ήταν η πρώτη που τραγούδησε τα «Παιδιά του Πειραιά», που αργότερα έγινε μεγάλη επιτυχία, και ήταν ο ίδιος ο Χατζιδάκις που την κάλεσε στο τηλέφωνο και της είπε: «Έχω, Πόλυ, γραμμένο ένα τραγούδι για σένα».
Απόκριες στα χρόνια του ‘60.
Η σημαντική αυτή ερμηνεύτρια τραγούδησε πολλά από τα καινούργια τραγούδια όλων των κορυφαίων λαϊκών συνθετών της δεκαετίας του ’50. Ήταν η εποχή, άλλωστε, ανάδειξης μίας νέας γενιάς. Η Πόλυ Πάνου εμφανίστηκε στα μουσικά δρώμενα παράλληλα με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Πάνο Γαβαλά, την Καίτη Γκρέυ και τη Γιώτα Λύδια. Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Μητσάκης, ο Θόδωρος Δερβενιώτης και ο Μπάμπης Μπακάλης θα της γράψουν τα καινούργια τραγούδια με τα οποία θα αναδειχτεί στη δισκογραφία και το πάλκο. Τα περισσότερα από αυτά άντεξαν στο χρόνο και τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα.
Τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο
«Μες στην πολλή σκοτούρα μου», και «Παίξε Χρήστο το μπουζούκι» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Φέρτε μια κούπα με κρασί», «Ότι βρέξει ας κατεβάσει» του Απόστολου Καλδάρα, «Σβήσε το φως να κοιμηθούμε» του Γιάννη Παπαϊωάννου, «Πάρε το δαχτυλίδι μου», «Καυγαδάκι» του Μητσάκη, «Άλλα μου λεν τα μάτια σου», «Ένα σφάλμα έκανα» του Δερβενιώτη, «Εσένα δε σου άξιζε αγάπη», «Τα αδέλφια δε χωρίζουνε», «Άσε πρώτα να ξεχάσω» του Καλδάρα, «Τα λιμάνια» του Τσιτσάνη και πολλά άλλα, υπήρξαν σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία.
Το τελευταίο αντίο
Η σορός της Πόλυς Πάνου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 09.30 το πρωί της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου, στο παρεκκλήσι του Α΄ Νεκροταφείου, ενώ στις 3 μετά το μεσημέρι, στην εκκλησία του ίδιου χώρου, θα λάβει χώρα η νεκρώσιμος ακολουθία.
Στη συνέχεια, θα μεταφερθεί στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, όπου θα ταφεί σε οικογενειακό τάφο.
Δηλώσεις
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο της Πόλυς Πάνου:
«Η φωνή της Πόλυς Πάνου υπήρξε από τις πλέον χαρακτηριστικές, τις πιο εκφραστικές του λαϊκού μας τραγουδιού στις πιο γνήσιες στιγμές του. Η ίδια αγαπήθηκε όπως κάθε πηγαίος καλλιτέχνης που ξεκινά από το λαό και επιστρέφει σ’ αυτόν ανόθευτος, με τα δώρα που του εμπιστεύθηκαν σημαντικοί δημιουργοί. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:
«Σήμερα χάσαμε μια σπουδαία καλλιτέχνιδα και αγαπημένη λαϊκή ερμηνεύτρια, την Πόλυ Πάνου. Εξαίρετη ως άνθρωπος και μοναδική στο είδος της, υπήρξε για πολλά χρόνια σύντροφος σε πολλές χαρές και λύπες της ζωής μας. Η απώλειά της θα είναι δυσαναπλήρωτη στο χώρο του λαϊκού πενταγράμμου. Εκφράζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους δικούς της ανθρώπους».
«Μία γνήσια, αυθεντικά λαϊκή φωνή, που αγαπήθηκε όσο λίγες από τον κόσμο, σίγησε σήμερα. Εκφράζουμε τη λύπη μας και απευθύνουμε τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια της Πόλυς Πάνου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Τα θερμά συλλυπητήρια του ΚΚΕ στην οικογένεια και τους οικείους της Πόλυ Πάνου, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος. «Θα μείνει αξέχαστη για την πραγματικά λαϊκή φωνή της, την απλότητα και το ήθος που τη διέκρινε. Ήταν πολύ μεγάλη η προσφορά της στο λαϊκό τραγούδι» αναφέρει η ανακοίνωση.