Σημαντική διάκριση για την πρόεδρο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος

Η κα. Ιωάννα Παπαντωνίου βραβεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, στην Μπολόνια
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 09:35
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων, ταυτόχρονα με την απονομή του βραβείου «EMA Prize 2013», που θεσπίστηκε το 2011, αποφάσισε να απονείμει την πρώτη της νέα διάκριση «Life time Achievement Award» στην πρόεδρο και ιδρύτρια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, Ιωάννα Παπαντωνίου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το βραβείο - που αποτελεί τιμή όχι μόνον για το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα αλλά για την Ελλάδα,  και ιδιαιτέρως την πόλη του Ναυπλίου -, απενεμήθη στην κα Παπαντωνίου, σε αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της στον κόσμο των κοστουμιών και των λαογραφικών Μουσείων, με εξαιρετικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και για τα βιβλία της για την ελληνική φορεσιά καθώς και για την πολύτιμη συμβολή της στη σκηνογραφία. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στην Μπολόνια της Ιταλίας.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσείων, αποφάσισε να απονείμει την πρώτη της νέα διάκριση «Life time Achievement Award» στην πρόεδρο και ιδρύτρια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, Ιωάννα Παπαντωνίου (στη φωτογραφία).

Με σκοπό τη διάσωση και την προβολή του νεότερου ελληνικού πολιτισμού

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα - Μουσείο «Βασίλειος Παπαντωνίου» (ΠΛΙ) είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελούς χαρακτήρα, με έδρα το Ναύπλιο. Ιδρύθηκε το 1974, από την Ιωάννα Παπαντωνίου, στην μνήμη του πατέρα της Βασίλη, με σκοπό την έρευνα, τη μελέτη, τη διάσωση και την προβολή του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Το ΠΛΙ έθεσε ως στόχους του από την αρχή της λειτουργίας του την καταγραφή και μελέτη του νεότερου ελληνικού υλικού πολιτισμού και τη δημιουργία εκθέσεων, εκδόσεων και ανακοινώσεων για την προβολή των αποτελεσμάτων επιτόπιων ερευνών. Επίσης, βασικό μέλημά του ήταν και είναι η επιμόρφωση - μετεκπαίδευση του προσωπικού του.

30.000 αντικείμενα

Όταν ξεκίνησε την λειτουργία του, το Ίδρυμα  διέθετε 6.000 μουσειακά αντικείμενα, τοποθετημένα στην αποθήκη του κεντρικού του κτηρίου, με ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης. Σήμερα, ο αριθμός των μουσειακών αντικειμένων έχει αυξηθεί και ανέρχεται σε 30.000 αντικείμενα.

Οι ενδυμασίες, τα υφάσματα και τα κοσμήματα αποτελούν τον κύριο όγκο των συλλογών του ΠΛΙ. Λιγότερα στον αριθμό είναι τα μουσικά όργανα, τα χαρακτικά, τα αντικείμενα που αναφέρονται στο λαϊκό θέατρο, τα κεραμικά, τα μεταλλικά, πήλινα, ψάθινα, ξύλινα αντικείμενα κ.ά.. Τελευταία, εμπλουτίζεται η συλλογή των αντικειμένων που έχουν σχέση με το παιδί και το παιδικό παιχνίδι. Σημαντική διαμορφώνεται, επίσης, η συλλογή των ενδυμάτων μόδας και των εξαρτημάτων τους. Τα περισσότερα αντικείμενα των συλλογών χρονολογούνται στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, ενώ υπάρχουν και αρκετά παλαιότερα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς