Ρωσία: Απεργία πείνας άρχισε μέλος των Pussy Riot

Καταγγέλλει απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και κράτησης
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 17:26
UPD:17:35
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Η Τολοκονίκοβα υποστηρίζει ότι οι κρατούμενες εξευτελίζονται συστηματικά και αντιμετωπίζονται σαν σκλάβες (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Απεργία πείνας άρχισε τη Δευτέρα ένα από τα φυλακισμένα μέλη του συγκροτήματος Pussy Riot, η Ναντέζντα Τολοκονίκοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί, όπως ισχυρίζεται, δέχτηκε απειλές για τη ζωή της αφού κατήγγειλε τις συνθήκες «δουλείας» στο στρατόπεδο εργασίας όπου κρατείται.

Σε επιστολή της, η οποία δόθηκε από τον συνήγορό της στα μέσα ενημέρωσης, η 23χρονη αφηγείται τις συνθήκες στο στρατόπεδο εργασίας γυναικών αρ. 14 της Μορδοβίας, όπου εκτίει την ποινή της, κάνοντας μια αφήγηση που θυμίζει έντονα τις μαρτυρίες από τα Γκούλαγκ.

Σε ξεχωριστή καταγγελία της, η οποία απευθύνεται στις δικαστικές αρχές, στον διευθυντή των ρωσικών σωφρονιστικών υπηρεσιών και στον επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βλαντιμίρ Λούκιν, κατηγορεί τον υποδιευθυντή της φυλακής, Γιούρι Κουπριόνοφ, ότι στις 30 Αυγούστου απείλησε τη ζωή της επειδή παραπονέθηκε για τις συνθήκες κράτησης και εργασίας.

Η κ. Τολοκονίκοβα υποστηρίζει ότι οι κρατούμενες εξευτελίζονται συστηματικά και αντιμετωπίζονται σαν σκλάβες. Είναι υποχρεωμένες να δουλεύουν 16-17 ώρες την ημέρα, τους στερούν τον ύπνο ενώ και οι συνθήκες υγιεινής είναι «στοιχειώδεις».

EURONEWSGREEK

«Σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, αρχίζω απεργία πείνας. Είναι μια ακραία μέθοδος, όμως είμαι πεπεισμένη ότι είναι η μόνη διέξοδος για εμένα σε αυτήν την κατάσταση. Απαιτώ να μας φέρονται σαν να είμαστε άνθρωποι και όχι σαν να είμαστε σκλάβες», τονίζει η πρώην φοιτήτρια φιλοσοφικής και μητέρα ενός 5χρονου κοριτσιού.

Η Ν. Τολοκονίκοβα και δύο ακόμη μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν τον Αύγουστο του 2012 σε φυλάκιση δύο ετών για μια «πανκ προσευχή» εναντίον του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, την οποία είχαν τραγουδήσει μέσα στον καθεδρικό ναό της Μόσχας.

Στην καταγγελία της εξηγεί ότι η «μπριγάδα» της, δηλαδή η ομάδα των γυναικών οι οποίες ράβουν αστυνομικές στολές, αρχίζει δουλειά στις 7:30 το πρωί και σταματά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Οι γυναίκες κοιμούνται το πολύ τέσσερις ώρες κάθε νύχτα και παίρνουν μία ημέρα ρεπό κάθε ενάμιση μήνα.

Η «αυθάδεια» και η «χαλάρωση» του ρυθμού εργασίας τιμωρούνται, συνήθως, με συλλογικές κυρώσεις ώστε η μία κρατούμενη να στρέφεται εναντίον της άλλης.

Η νεαρή καλλιτέχνιδα καταγγέλλει, επίσης, ότι οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το πόδι και τα δάχτυλα μιας γυναίκας που έπαθε κρυοπαγήματα καθώς «τιμωρήθηκε» να μείνει έξω επί πολλές ώρες μέσα στο καταχείμωνο.

Άλλη κύρωση είναι η απαγόρευση στις γυναίκες να πλένονται και να χρησιμοποιούν την τουαλέτα ή να τρώνε και να πίνουν νερό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή