Δημοψηφίσματα για μια σειρά ζητημάτων στην Ελβετία

Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013 12:56
UPD:15:57
EPA/SALVATORE DI NOLFI

Η Ομάδα για μια Ελβετία Χωρίς Στρατό (GSsA), στην οποία μετέχουν κυρίως Σοσιαλιστές, Πράσινοι και φεμινίστριες, έχει προτείνει να καταργηθεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και να αντικατασταθεί είτε από εθελοντική είτε από ένα μικρό, επαγγελματικό στρατό (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Ελβετοί για να αποφασίσουν, σε μια σειρά δημοψηφισμάτων, εάν θα καταργηθεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, εάν τα βενζινάδικα θα επιτρέπεται να λειτουργούν και τη νύχτα ή ακόμη και αν θα απαγορευτεί να κυκλοφορεί κανείς δημοσίως με καλυμμένο το πρόσωπο.

Η Ομάδα για μια Ελβετία Χωρίς Στρατό (GSsA), στην οποία μετέχουν κυρίως Σοσιαλιστές, Πράσινοι και φεμινίστριες, έχει προτείνει να καταργηθεί η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και να αντικατασταθεί είτε από εθελοντική είτε από ένα μικρό, επαγγελματικό στρατό. Όσοι διαφωνούν με την πρόταση επισημαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες στη συγκρότηση επαγγελματικού στρατού, μολονότι τα ποσοστά ανεργίας τους είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πρόταση αυτή δεν θα συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 33% και θα απορριφθεί. Όλα τα μεγάλα κόμματα, πλην των Σοσιαλιστών, έχουν ταχθεί κατά, ενώ και τα δύο σώματα του κοινοβούλιου έχουν επίσης καταψηφίσει το σχέδιο αυτό.

Ο εκπρόσωπος του GssA, Τομπίας Σνέμπλι, χαρακτήρισε πάντως την υποχρεωτική θητεία «εργαλείο των πολέμων του παρελθόντος», λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά ότι θα υπάρξει κάποια απειλή εισβολής στην Ελβετία μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια».

Ένα άλλο θέμα που τίθεται σε ψηφοφορία είναι εάν θα επιτραπεί να λειτουργούν όλο το 24ωρο τα καταστήματα των βενζινάδικων που βρίσκονται στους αυτοκινητόδρομους. Η αριστερά και τα συνδικάτα θεωρούν ότι πρόκειται για μια απόπειρα αμφισβήτησης της νομοθεσίας που καθορίζει το ωράριο εργασίας και απαγορεύει τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.

Υπάρχει επίσης το θέμα των εμβολιασμών, που ζητείται να τεθούν υπό την εποπτεία των ομοσπονδιακών αρχών και όχι των υπηρεσιών κάθε καντονιού ξεχωριστά.

Επίσης, στο Τεσίν τίθεται σε δημοψήφισμα μια πρόταση που θα απαγορεύει να κυκλοφορεί κανείς σε δημόσιους χώρους έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό του και η οποία συναντά έντονες αντιδράσεις από τις μουσουλμανικές ενώσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή