Με αναφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στη δολοφονική επίθεση κατά μελών του ΚΚΕ στα Πέραμα, οι οποίες «μεγαλώνουν επικίνδυνα τον κύκλο αίματος στη χώρα και απειλούν τη Δημοκρατία και την ομαλότητα», ξεκίνησε την ομιλία του στην Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης.
«Όλα τα κόμματα του Δημοκρατικού τόξου πρέπει να συμφωνήσουν στη συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης της ομαλότητας και της Δημοκρατίας, απέναντι στους δολοφόνους νεοναζιστές», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, επισημαίνοντας την ανάγκη ψήφισης του αντιρατσιστικού νόμου και εξάρθρωσης των παρακρατικών μηχανισμών της Χρυσής Αυγής.
Ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε στην ομιλία του πως, παρά τα βήματα προς τη μείωση των ελλειμμάτων και τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. «Αποφεύχθηκε η έξοδος από την Ευρωζώνη, όμως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε επίσης πως «η κυρίαρχη αφήγηση της απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου, με την οποία ταυτίστηκε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δεν αποδεικνύεται η αποτελεσματική μέθοδος για έξοδο από την κρίση». Αν και περιελάμβανε αρκετές αναγκαίες αλλαγές, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, στον πυρήνα της αποδείχθηκε κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική.
«Είχαμε εγκαίρως και επανειλημμένως τονίσει ότι ο στόχος εξόδου από την κρίση μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν το πρόγραμμα υποστεί ουσιαστικές αλλαγές», είπε ο κ. Κουβέλης.
Σημείωσε ακόμη ότι η δεύτερη αφήγηση, με βασικό εκπρόσωπό της τον ΣΥΡΙΖΑ, «υποσχέθηκε και υπόσχεται μαγικές λύσεις. Καλλιεργεί αυταπάτες για κατάργηση εν μία νυκτί των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας». Πρόκειται για την πολιτική που θέτει σε διακινδύνευση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. «Ψηφοθηρεί, τροφοδοτώντας τη δημόσια σφαίρα με λαϊκισμό και παροχολογία που θυμίζει παρωχημένες εποχές, υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες.»
Η χώρα χρειάζεται τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και τις προγραμματικές συνεργασίες στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, επεσήμανε ο Φώτης Κουβέλης, επανερχόμενος στην πρότασή του για τη συγκρότηση ενός τρίτου προοδευτικού πόλου.
«Η πρόταση αυτή θα βασίζεται στην προγραμματική σύγκλιση των δυνάμεων που θα τον απαρτίζουν. Θα έχει συγκεκριμένη ιεράρχηση των ζητημάτων και των λύσεων. Θα εκκινεί από το παρόν και θα βλέπει στο μέλλον. Θα απαντά στις πολιτικές εξόδου από την κρίση και ταυτόχρονα θα ενσωματώνει τα στοιχεία της πολιτικής μας πρότασης για τη νέα μεταμνημονιακή Ελλάδα», είπε κ. Κουβέλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που μπορούν να συγκροτήσουν τον τρίτο πόλο εντοπίζονται σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, των νέων κοινωνικών κινημάτων. Επιδίωξή μας, πρόσθεσε, είναι ο πόλος αυτός να συνδεθεί με τους ενεργούς προοδευτικούς πολίτες και να εκφράσει ό,τι καλύτερο διαθέτει η ελληνική κοινωνία.
Διευκρίνισε επίσης ότι η πρόσκληση που απευθύνει η ΔΗΜΑΡ δεν είναι πρόσκληση ένταξης στην κομματική της δομή. Σχέσεις ισοτιμίας θα χαρακτηρίζουν αυτή την προσπάθεια, είπε, σημειώνοντας πάντως πως το εγχείρημα αυτό δεν μπορεί εκ προοιμίου να αφορά όσους ταυτίζονται με τις σημερινές κυβερνητικές επιλογές. «Ο τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα της συντηρητικής πολιτικής.»