Μια οικογένεια που έμεινε άστεγη μετά από το μεγάλο σεισμό του 2009 στην Άκουιλα της Ιταλίας, ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Πιερλουίτζι Μπονόμο να δημιουργήσει το νέο της σπίτι. Το τριώροφο κτήριο ονομάστηκε Energy Box, όχι μόνο επειδή θυμίζει περισσότερο ένα μεγάλο ξύλινο κουτί, αλλά και χάρη στα χαρακτηριστικά εξοικονόμησης ενέργειας που περιλαμβάνει.
Όπως συνέβη με πολλά άλλα σπίτια που αντικατέστησαν τα ισοπεδωμένα στο σεισμό κτίσματα, το κέλυφος του Energy Box είναι κατασκευασμένο από σταυρωτή επικολλητή ξυλεία (CLT). Ανεγέρθηκε - συμβολικά - μέσα στα ερείπια του παλιού σπιτιού, όμως με τρόπο τέτοιο ώστε να δίνει στους ενοίκους του την αίσθηση ότι είναι απόλυτα ασφαλείς.
PIERLUIGI BONOMO
Με εμβαδόν 300 τετραγωνικών μέτρων, το κτίσμα που δημιουργήθηκε με βάση τις αρχές των παθητικών σπιτιών, περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια, ένα βοηθητικό δωμάτιο και γκαράζ. Παρότι δεν σχεδιάστηκε για να είναι ανεξάρτητο από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ο αρχιτέκτονας επισημαίνει ότι οι ενεργειακές του απαιτήσεις είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα το αποτύπωμά του να είναι πολύ μικρό και τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος να διατηρούνται χαμηλά.
Η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων επιτυγχάνεται με ηλιακά πάνελ, που καλύπτουν την πρόσοψη, ένα ηλιοθερμικό σύστημα για ζεστό νερό, αποδοτικό μηχανισμό εξαερισμού, αλλά και σύστημα συλλογής και αποθήκευσης ομβρίων υδάτων. Το CLT βοηθά το σπίτι να παραμένει ζεστό το χειμώνα, ενώ σε μία πλευρά του κτίσματος οι σανίδες έχουν πιο αραιή πλέξη για να επιτρέπουν τη διείσδυση του φυσικού φωτός.
PIERLUIGI BONOMO
Η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων επιτυγχάνεται με ηλιακά πάνελ, που καλύπτουν την πρόσοψη, ένα ηλιοθερμικό σύστημα για ζεστό νερό, αποδοτικό μηχανισμό εξαερισμού, αλλά και σύστημα συλλογής και αποθήκευσης ομβρίων υδάτων.
Το σπίτι, η ανέγερση του οποίου διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια και ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες, χτίστηκε από ξύλο, ίνες ξύλου, γύψο, καθώς και χάλυβα και πέτρα από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός.