Στους 97 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Μεξικό

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013 06:06
UPD:06:08
REUTERS/STRINGER/MEXICO

Αεροφωτογραφία πλημμυρισμένης συνοικίας στο Ακαπούλκο. Σχεδόν το μισό Ακαπούλκο, πόλη 680.000 κατοίκων, βρίσκεται κάτω από το νερό, ιδιαίτερα οι φτωχότερες περιοχές της περιφέρειας και η συνοικία Πούντα Ντιαμάντε, ζώνη με ξενοδοχεία όπου τα νερά έφτασαν σε ύψος τριών μέτρων. Στη συγκεκριμένη ζώνη εκατοντάδες άνθρωποι επιδόθηκαν σε λεηλασίες εμπορικών κέντρων, παίρνοντας τρόφιμα, οικιακές συσκευές και στρώματα.

A- A A+

Μακραίνει η λίστα των νεκρών από τις σφοδρές καταιγίδες στο Μεξικό, με τους διασώστες να αναζητούν περίπου 68 αγνοούμενους σε ένα χωριό στο νότιο Μεξικό, που καταπλακώθηκε από τόνους λάσπης.

«Προς το παρόν έχουμε καταγράψει 97 θανάτους στην ανατολική και τη δυτική ακτή» δήλωσε το Λουίς Φελίπε Πουέντε, συντονιστής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στην τηλεόραση Foro TV.

Η πολιτεία Γκερέρο χτυπήθηκε περισσότερο από τον κυκλώνα Μάνουελ που έπληξε το Μεξικό την Πέμπτη το πρωί στη βορειοδυτική ακτή του, πριν υποβιβαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας σε τροπική θύελλα, ενώ τα προηγούμενα 24ωρα καταστροφικό ήταν και το πέρασμα του τυφώνα Ίνγκριντ.

«Οι πιο σοβαρές συνέπειες του Μάνουελ έγιναν αισθητές στην Λα Πιντάδα», ένα χωριό δυτικά του Ακαπούλκο στις ακτές του Ειρηνικού, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Εσωτερικών, Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσόνγκ.

REUTERS

Η κατολίσθηση έθαψε ένα μεγάλο μέρος του χωριού, σπίτια, το σχολείο και την εκκλησία, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Οι άνθρωποι ήταν στην εκκλησία για να προσευχηθούν στο Θεό να σταματήσει η βροχή» δήλωσε ο 56χρονος Ρόμπερτο ένας αγρότης από την περιοχή. «Η γη άρχισε να κινείται. Όταν ακούσαμε ένα "μπαμ", αρχίσαμε να τρέχουμε », συμπλήρωσε.

Ο 12χρονος Μίνος Χοσέ Ρομέρο είπε ότι έπαιζε ποδόσφαιρο με άλλα 10 παιδιά και σώθηκε χάρη στη μητέρα του, αλλά οι φίλοι του είναι νεκροί.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε ενώ πολλοί άνθρωποι γευμάτιζαν για τον εορτασμό της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Η είδηση της καταστροφής αναφέρθηκε δύο ημέρες αφότου έγινε η κατολίσθηση, όταν ένας από τους διασωθέντες κατοίκους, κατάφερε να έρθει σε επαφή μέσω ασυρμάτου με ένα κοντινό χωριό.

Η επιχείρηση διάσωσης καθυστέρησε για αρκετές ώρες λόγω του φόβου ότι οι βροχές θα προκαλούσαν μια νέα φονική κατολίσθηση. Οι πρώτες ομάδες διάσωσης έφτασαν με ελικόπτερο την Τετάρτη και απομάκρυναν 337 άτομα, κυρίως γυναίκες, παιδιά και αρρώστους, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Οι υπόλοιποι διασώστες χρειάστηκαν επτά ώρες για να φτάσουν στο χωριό μέσα από ένα δρόμο με στροφές και καλυμμένο από λάσπη και πέτρες, ενώ συνήθως από την πλησιέστερη πόλη με αυτοκίνητο χρειάζεται δυο ώρες για να φτάσει κανείς στο Λα Πιντάδα.

EURONEWSGREEK

Σύμφωνα με το «Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», μια τοπική ένωση της πολιτείας Γκερέρο, «εκατοντάδες απομακρυσμένες κοινότητες δεν έχουν πρόσβαση ούτε μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών».

Ο συγκεκριμένος σύλλογος καταγγέλλει την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εθνικών, περιφερειακών και δημοτικών αρχών και αναφέρει ότι σε πολλά χωριά της πολιτείας ενήλικες και παιδιά έχουν πεθάνει λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι η κυβέρνηση θα ελέγξει την ακρίβεια αυτών των μαρτυριών, αλλά τόνισε ότι « σε ορισμένες κοινότητες δεν μπορούμε να φτάσουμε ούτε αεροπορικώς ούτε με επίγεια μέσα».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή