Νόμιμα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας δύο Προεδρικά Διατάγματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα οποία καθιερώνεται η εφαρμογή της τηλεοπτικής συνεδρίασης (τηλεδίκης), όπως καθιερώνεται επίσης και η ηλεκτρονική κατάθεση προτάσεων και αποδεικτικών μέσων ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων της χώρας.
Για τις τηλεδίκες
Με το διάταγμα που αφορά στις τηλεδίκες, μπορεί η δίκη να διεξάγεται οπουδήποτε εκτός της δικαστικής αίθουσας και η όλη διαδικασία θα γίνεται με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, όπως είναι κάμερες, μεγάλες τηλεοπτικές οθόνες, κ.λπ.
Όπως επισημαίνουν στη γνωμοδότησή τους οι Σύμβουλοι της Επικρατείας ο όρος «εικονοτηλεδιάσκεψη» που χρησιμοποιείται στο διάταγμα είναι αδόκιμος και πρέπει να διαγραφεί, καθώς παραπέμπει στη διάσκεψη των δικαστών που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών μετά τη συζήτηση των υποθέσεων στο ακροατήριο.
Επίσης, επισημαίνουν πως στο σχέδιο του διατάγματος πρέπει να προστεθεί διάταξη με την οποία θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες τα δικαστήρια υποχρεούνται να κάνουν δεκτό το αίτημα των διαδίκων για τη διεξαγωγή τηλεδίκης, ενώ για την αποδοχή ή μη του αιτήματος για τηλεδίκη αρμόδιο για να αποφασίσει είναι το δικαστήριο.
Για τις ηλεκτρονικές καταθέσεις
Νόμιμο έκριναν οι Σύμβουλοι της Επικρατείας και το διάταγμα για τις ηλεκτρονικές καταθέσεις, ωστόσο τονίζει ότι «καθίσταται αναγκαίο να εκδοθεί σε σύντομο χρόνο νέο Προεδρικό Διάταγμα, ώστε να επεκταθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης προτάσεων και σχετικών εγγράφων και από το Δημόσιο, με την αξιοποίηση τυχόν υφιστάμενου τεχνικού πλαισίου ή και με τη διαμόρφωση της αναγκαίας υποδομής».
Σύμφωνα με το δεύτερο αυτό διάταγμα η κατάθεση των προτάσεων κ.λπ. θα υλοποιείται μέσω του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος των Δικηγορικών Συλλόγων και με τη χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής.