Ο πρώην γενικός διευθυντής της UNESCO, Φεντερίκο Μαγιόρ Θαραγόθα, και τέσσερις Νομπελίστες μεταξύ άλλων, δημοσίευσαν σήμερα στη Βαρκελόνη ανοικτή επιστολή προς τον Τζορτζ Μπους εναντίον ενός πιθανού πολέμου στο Ιράκ.
Υπό τον τίτλο «Ενας πόλεμος στο Ιράκ; Το χειρότερο φάρμακο στα σοβαρά προβλήματα του κόσμου», στην επιστολή υπογραμμίζεται πως ο πόλεμος «είναι πάντα ένα βήμα προς τα πίσω, μια αποτυχία της δημοκρατίας, της ανάπτυξης, της συνεννόησης: μια ήττα για ολόκληρη την ανθρωπότητα».
«Η πολεμοχαρής στάση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ συνιστά απειλή για την παγκόσμια συνεννόηση και το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται μεταξύ άλλων από τον αμερικανό γλωσσολόγο Νόαμ Τσόμσκι, τον πρώην πρόεδρο της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες, τους βραβευμένους με το Νόμπελ Ειρήνης Ριγκομπέρτα Μεντσού (1992), Τζόζεφ Ρότμπλατ (1995) και Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ (1980), τον νομπελίστα της Λογοτεχνίας Ζοζέ Σαραμάγκου (1998) και την γαλλο-αμερικανίδα πολιτειολόγο Σούζαν Τζορτζ.
Ενας πόλεμος στο Ιράκ «θα προκαλέσει αναμφίβολα περισσότερους νεκρούς, εξαθλίωση και απελπισία σε ένα λαό που έχει ήδη υποστεί τόση καταπίεση και δοκιμασίες. Παρά το γεγονός ότι γίνονται εκστρατείες παραπληροφόρησης, η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν βλέπει, στην τεράστια πλειοψηφία της, κανένα λόγο για ένα προληπτικό πόλεμο.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύει άραγε πραγματικά ότι θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού, δίκαιου, σίγουρου, ελεύθερου και δημοκρατικού κόσμου με εκστρατείες παραπληροφόρησης και προληπτικούς πολέμους;» αναρωτιούνται οι υπογράφοντες την ανοικτή επιστολή.
Οι ίδιοι καλούν την κυβέρνηση Μπους να αλλάξει ριζικά πορεία «για να μειώσει τα σπέρματα της τρομοκρατίας, οικοδομώντας ειρήνη, δικαιοσύνη και ανάπτυξη, αντί να δίνει το πικρό μάθημα πως μόνο τα οικονομικά συμφέροντα, που συνδέονται στην προκειμένη περίπτωση με το πετρέλαιο και τη βιομηχανία των όπλων, κάνουν τους ισχυρούς του κόσμου αυτού να σπέρνουν τη βία».