ΣΤΗΝ ΠΛΕΟΝ κρίσιμη καμπή των τελευταίων 14 μηνών έχει εισέλθει το Μεσανατολικό, ενώ διάχυτος είναι ο φόβος μιας πλήρους στρατιωτικής σύρραξης Ισραήλ, Παλαιστινίων. Ισραηλινά άρματα μάχης και εκσκαφείς εισέβαλαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες στο στρατόπεδο προσφύγων του Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοινώθηκε από πηγές των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας. Νωρίτερα, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε πόλεις στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, όπου μεταξύ άλλων επλήγη και ένα τέμενος στο οποίο βρισκόταν ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, σεϊχης Αχμέτ Γιασίν καθώς και άλλα ηγετικά στελέχη της ίδιας οργάνωσης. Ενας Παλαιστίνιος μαχητής σκοτώθηκε στη Γάζα από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, όταν άνοιξε πυρ εναντίον τους.
Την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησαν οι Παλαιστίνιοι, για να σταματήσει ο νέος αιματηρός κύκλος βίας.
«Μία μόνο επιλογή θα πρέπει να κάνει στο εξής ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ που ετέθη «εκτός παιχνιδιού» από την ισραηλινή κυβέρνηση», δήλωσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. «Θα πρέπει να κυνηγήσει τις οργανώσεις εκείνες που αγνοούν τις πιθανότητες για την ειρήνη, αγνοούν τις προτάσεις της έκθεσης Μίτσελ, αγνοούν τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να βοηθήσει τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν», τόνισε ο Πάουελ, μολώντας στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας:
«Και πιστεύω ότι ο Αραφάτ έχει την υποχρέωση να κάνει ό,τι μπορεί για να τους θέσει υπό έλεγχο, με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει. Για παράδειγμα, η Χαμάς σκοτώνει αθώους Ισραηλινούς αμάχους, αλλά δεν θα καταστρέψει το Ισραήλ. Θα καταστρέψει ίσως τον Γιάσερ Αραφάτ και την Παλαιστινιακή Αυτόνομη Αρχή».
Ο Κόλιν Πάουελ αρνήθηκε να επισημάνει εάν οι ΗΠΑ επικροτούν, ή όχι, την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να διακόψει τις σχέσεις του με τον Αραφάτ (γιατί όπως διατείνεται δεν έχει κάνει τίποτε εναντίον της τρομοκρατίας), τονίζοντας ότι θα αναμένει το τέλος των συνομιλιών μεταξύ του Ισραηλινού ηγέτη και των δύο Αμερικανών απεσταλμένων. Σημειώνοντας ότι ο Σαρόν είναι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης, ο Πάουελ τόνισε πως οι ΗΠΑ «δεν είναι σε θέση να τον συγκρατήσουν με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο, αλλά βρίσκονται σε σταθερές διαβουλεύσεις όσον αφορά τις επιπλοκές τέτοιων δραστηριοτήτων».
«Ομως, τόνισε ο Πάουελ η κατάσταση επιδεινώνεται, και δεν βελτιώνεται, και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ελπίδα. Είναι πολύ σημαντικά όσα διακυβεύονται».
Στο μεταξύ σήμερα αναμένονται οι νέες προτάσεις για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή από τον Αμερικανό μεσολαβητή, Αντονι Ζίνι, στο πλαίσιο των αμερικανικών προσπαθειών για εκτόνωση της βίας στην περιοχή, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους του State Department.