Με ιδιαίτερη ένταση απάντησε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε σχόλια τα οποία φέρεται να έκανε ρώσος αξιωματούχος για τη Μεγάλη Βρετανία, την οποία χαρακτήρισε «τίποτε περισσότερο από ένα μικρό νησί».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου των G20, ρώσος αξιωματούχος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν δίνει σημασία» στη Μεγάλη Βρετανία.
Ο κ. Κάμερον σημείωσε ότι η Ρωσία αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη σχετικών σχολίων από πλευράς της ρωσικής διπλωματίας.
Ωστόσο, ο βρετανός πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να εκθειάσει τον «πρωτοπόρο ιστορικό ρόλο» της χώρας του, τονίζοντας ότι λίγα έθνη «έχουν πιο περήφανη ιστορία, μεγαλύτερη καρδιά ή υψηλότερη προσαρμοστικότητα στις συνθήκες».
Οι σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με τη Ρωσία περνούν περίοδο έντασης από την εποχή της δολοφονίας του πρώην πράκτορα της KGB και μετέπειτα αυτομολήσαντα στην Αγγλία, Αλεξάντερ Λιτβινένκο.
Οι δύο χώρες διαφωνούν και ως προς το ζήτημα της Συρίας, το οποίο δεσπόζει ατύπως τις τελευταίες δύο ημέρες στην Αγία Πετρούπολη.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πετσκόφ, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει την πηγή του σχολίου, ωστόσο σίγουρα δεν είναι ο ίδιος.
«Έθνος εφευρετών»
«Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα – η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να είναι ένα μικρό νησί, ωστόσο θα προκαλούσε τον οποιοδήποτε με πιο υπερήφανη ιστορική παράδοση, να συγκριθεί μαζί της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Κάμερον.
«Η χώρα μας είναι το νησί το οποίο βοήθησε στην αποκάθαρση της Ευρώπης από το φασισμό με σταθερή βούληση καθ’ όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Βοήθησε στην κατάργηση της δουλείας, προχώρησε στην εφεύρεση των περισσότερων πραγμάτων τα οποία άξιζαν να εφευρεθούν, μεταξύ άλλων όλων των αθλημάτων τα οποία είναι δημοφιλή διεθνώς, ενώ και σήμερα παράγει τέχνη, λογοτεχνία και μουσική η οποία εντυπωσιάζει ολόκληρο τον πλανήτη», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ διαθέτει τον τέταρτο πιο πολυδάπανο στρατό στον κόσμο.
Παρά την προσπάθεια του κ. Πεσκόφ, ωστόσο, να ρίξει τους τόνους μιλώντας για «δυναμική των ρωσοβρετανικών σχέσεων» και «πολύ καλή επαφή μεταξύ των κ.κ. Πούτιν και Κάμερον», βρετανός συντηρητικός βουλευτής, με μήνυμά του στο Twitter, χαρακτήρισε τον κ. Πούτιν «tosser» (μ…α).
Ο Χένρι Σμιθ, επιβεβαιώνοντας την κίνησή του, χαρακτήρισε, μιλώντας στο BBC, το ρώσο πρόεδρο «παράλογο ως χαρακτήρα» και τόνισε ότι βρίσκει «αποκρουστικό και επαίσχυντο τον τρόπο που προστατεύει το καθεστώς Άσαντ».