Τις συνέπειες του «όχι» της βρετανικής Βουλής στην πρόταση Κάμερον σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, σημειώνοντας ότι θα ανοίξει συζήτηση «για το έαν η Βρετανία εξακολουθεί να έχει τη βούληση να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον κόσμο».
«Θα υπάρξει μία εις βάθος ανάλυση για τον ρόλο μας στον κόσμο και για το αν η Βρετανία θέλει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του διεθνούς συστήματος», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών στο BBC.
Ερωτηθείς αν η ήττα του βρετανού πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο θα πλήξει τη συμμαχία της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίστηκε καθησυχαστικός: «Υπάρχει μία δόση υπερβολής επ΄αυτού το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Η σχέση με τις ΗΠΑ είναι πολύ παλιά, πολύ ισχυρή και λειτουργεί σε πολλά επίπεδα».
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε χθες το βράδυ την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία «καταδικάζεται η χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ» και θεωρείται προσήκουσα «μία ισχυρή ανθρωπιστικού χαρακτήρα απάντηση από τη διεθνή κοινότητα, η οποία θα περιλαμβάνει, εάν είναι αναγκαίο , τη χρήση νόμιμης, αναλογικής στρατιωτικής βίας, η οποία θα έχει ως στόχο να σώσει ζωές και να εμποδίσει κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία».
Ως ασφαλιστική δικλείδα για την αντιπολίτευση, η πρόταση της κυβέρνησης προέβλεπε τη διεξαγωγή και δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, πριν από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, μόλις επιδοθεί το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ που ολοκληρώνουν σήμερα την αποστολή τους και αναχωρούν αύριο από τη Δαμασκό.
«Διεθνή συνασπισμό» αναζητούν οι ΗΠΑ
Αποφασισμένες πάντως να συνεχίσουν την προσπάθεια για να βρουν έναν «διεθνή συνασπισμό» που θα θέλει να δράσει από κοινού στη Συρία προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε από τη Μανίλα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, μετά το «όχι» του βρετανικού κοινοβουλίου.
«Είναι ο σκοπός του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησής μας, όποια απόφαση ληφθεί, θα περιλαμβάνει έναν διεθνή συνασπισμό και μια προσπάθεια», είπε ο Χέιγκελ κατά το ταξίδι του στις Φιλιππίνες, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία.
«Η προσέγγισή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρούμε έναν διεθνή συνασπισμό που θα δράσει από κοινού. Και πιστεύω πως βλέπετε έναν αριθμό χωρών που δημόσια δηλώνουν τη θέση τους για τη χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.
Αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε η βρετανική βουλή ο κ. Χέιγκελ επισήμανε ότι η χώρα του σέβεται την ψηφοφορία. «Είναι ευθύνη κάθε χώρας να λαμβάνει τις αποφάσεις της. Εμείς συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς όπως και με τους άλλους συμμάχους μας. Η διαβούλευση αυτή περιλαμβάνει τρόπους για να προχωρήσουμε μαζί σε μια απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», διευκρίνισε.
Ερωτηθείς αν η Συρία μπορεί να κάνει κάτι για να αποφύγει ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική δράση εναντίον της, απάντησε: «Δεν έχω ενημερωθεί για καμιά αλλαγή στη θέση του καθεστώτος Ασαντ σε οποιοδήποτε θέμα. Ενεργώ με αυτό που έχω χειροπιαστό. Δεν εξετάζω υποθετικές καταστάσεις».
Ο κ. Χέιγκελ βρίσκεται στη Μανίλα, τελευταίο σταθμό μιας περιοδείας μιας εβδομάδας στην Ασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στη σκιά της συριακής κρίσης.
Ολάντ: Δεν επηρεάζεται η θέληση της Γαλλία για ανάληψη δράσης
Η απόρριψη από τη βρετανική βουλή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης έναντι της Συρίας δεν θα επηρεάσει τη θέληση της Γαλλίας να ενεργήσει, ώστε να τιμωρηθεί η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση με τα χημικά όπλα.
Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde είπε ότι στηρίζει την ανάληψη δράσης, ώστε να υπάρξει αυστηρή τιμωρία σε μία επίθεση που προκάλεσε «ανεπανόρθωτη» βλάβη στον συριακό λαό, προσθέτοντας ότι θα συνεργαστεί στενά με τους συμμάχους της Γαλλίας.
Ερωτηθείς εάν η χώρα του μπορεί να αναλάβει δράση χωρίς τη Βρετανία, ο γάλλος πρόεδρος απάντησε «ναι, κάθε χώρα αποφασίζει ανεξάρτητα αν θα συμμετέχει ή όχι σε μία επιχείρηση».
«Αυτό ισχύει για τη Βρετανία, όπως και για τη Γαλλία», κατέληξε.
Βεστερβέλε: Δεν εξετάζεται συμμετοχή σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Γερμανία σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, σε συνέντευξή του, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύθηκαν σήμερα.
«Δεν μας ζήτησαν μια τέτοια συμμετοχή και δεν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο Βεστερβέλε στην Neue Osnabrücker Zeitung.
Η γερμανική κυβέρνηση είχε ωστόσο επισημάνει από τη Δευτέρα πως θα ενέκρινε μια διεθνή αντίδραση έναντι του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε επανειλημμένα στη διάρκεια της εβδομάδας από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ωστόσο εξακολουθούσαν να υπάρχουν αμφιβολίες για μια ενδεχόμενη γερμανική συμμετοχή, έστω και στον ελάχιστο βαθμό.
«Επιμένουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να καταλήξει σε μια κοινή θέση και ότι η δουλειά των επιθεωρητών του ΟΗΕ πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο γερμανός ΥΠΕΞ στη συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί το Σάββατο.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters