Σε εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση για τις ενδεχόμενες εξελίξεις στο θέμα της Συρίας.
Οι επιπτώσεις από την πιθανή στρατιωτική επέμβαση, με αιχμή το κύμα προσφύγων που ενδέχεται να κατευθυνθεί προς την χώρα μας, συζητήθηκαν κατά την χθεσινή εφ΄όλης της ύλης συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ευρεία σύσκεψη για το θέμα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Θα συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Ναυτιλίας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, Πυροσβεστικού Σώματος και ο διοικητής της ΕΥΠ.
Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι σε περίπτωση επιδείνωση της κρίσης η συμμετοχή της Ελλάδας δεν θα αφορά στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά θα περιοριστεί στην παροχή διευκολύνσεων στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.
Χθες, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο προκειμένου να υπάρξει συντονισμός της δράσης των δύο υπουργείων.
Ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε εκ νέου το «ειδεχθές έγκλημα» της χρήσης χημικών όπλων και τάχθηκε υπέρ μιας αναλογικής απάντησης με αποτέλεσμα, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η «Γενεύη ΙΙ» είναι η μόνη ικανή διαδικασία για την παραγωγή μιας μόνιμης και βιώσιμης λύσης.
Ο κ. Βενιζέλος είπε πως η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με «αγωνία και ψυχραιμία», αλλά «και πλήρη αίσθηση των διεθνών συσχετισμών», ενώ υπογράμμισε τις ιστορικές σχέσεις και τα ειδικά συμφέροντα της Ελλάδας στην περιοχή, περιλαμβανομένων των ελληνορθοδόξων κοινοτήτων και Εκκλησιών και των ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η Ελλάδα είναι ένας σταθεροποιητικός παράγων έτοιμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος, που χαρακτήρισε την κατάσταση γύρω από τη Συρία «ιδιαίτερα επικίνδυνη». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει πολιτική λύση και τάσσεται στο πλευρό των λαών της περιοχής που αγωνίζονται για τη δημοκρατία.
Έκανε ακόμη λόγο για συνέπεια της Αθήνας έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων έναντι των διεθνών οργανισμών.