Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μετά την απόφαση να συζητηθεί η σύμβαση για την πώληση των κρατικών λαχείων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποδέχθηκαν το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.
Λόγω της διαδικασίας του κατεπείγοντος δεν θα κληθούν φορείς στην Επιτροπή, ενώ το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε μία συνεδρίαση της Επιτροπής και σε 1 συνεδρίαση του Θερινού Τμήματος η οποία θα διεξαχθεί αύριο.
Κατά τη συζήτηση αντιπαράθεση υπήρξε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όταν η Βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι με την σύμβαση για την πώληση των κρατικών λαχείων «θέλετε, παραβιάζοντας κάθε έννοια συνταγματικότητας και του Κανονισμού της Βουλής, να δώσετε χάρισμα σε 2 μεγάλες εταιρείες που τις έχετε υπό την προστασία σας και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».
«Διάβασα ότι ο πρόεδρός σας έκανε διακοπές στο σπίτι ενός επιχειρηματία» σχολίασε ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Δ. Χαραλαμπίδου που είπε ότι εμπλέκει άσχετα θέματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αφήσει υπαινιγμούς κατά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ευκολία ότι κάποιοι θα λένε ότι εμείς είμαστε στον αέρα ενώ εσείς έχετε σχέσεις με επιχειρηματίες τελείωσε», επέμεινε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, εξηγώντας το κατεπείγον του νομοσχεδίου, διάβασε την επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής όπου αναφέρεται ότι η πώληση των κρατικών λαχείων «συναρτάται άμεσα με την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων» ότι ο παραχωρησιούχος έχει καταβάλλει 38 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό μεσεγγύησης και ότι χρειάζεται το κατεπείγον για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Ο Εισηγητής της ΝΔ Μ. Σενετάκης αποδεχόμενος το αίτημα του κατεπείγοντος σημείωσε ότι «είναι από τις λίγες περιπτώσεις που γίνεται για να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του δημοσίου».
Πρόκειται για «σκανδαλώδη, χαριστική η σύμβαση για 2 ομίλους. Με καταχρηστικό τρόπο παραβιάζεται κάθε έννοια λειτουργίας του Κοινοβουλίου», επεσήμανε η Δ. Χαραλαμπίδου και πρόσθεσε: «ξεπουλάτε για τουλάχιστον 12 χρόνια, γιατί θα συνεχίζεται και μετά, ένα τεράστιο έσοδο που είναι τώρα στα κρατικά έσοδα».
Για «διχαστική και αντικοινοβουλευτική πρακτική» της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κ. Γιοβανόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι έχουμε εκχώρηση δημόσιου πλούτου σε ανθρώπους που βρίσκονται στο παρασκήνιο.
«Βλέπουμε άλλη μια σύμβαση σκάνδαλο», είπε ο Εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρος, που έκανε αναφορές στην παραίτηση και τις δηλώσεις του πρ. Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδη λέγοντας ότι «αυτό είναι το ήθος της κυβέρνησής σας». Έκλεισε δε την παρέμβασή του λέγοντας: «να ξέρετε, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, ότι την υπογραφή μας και κάτι άλλο πρέπει να ξέρουμε που το βάζουμε».
«Η διαδικασία του κατεπείγοντος μόνο υποψίες κινεί στον πολίτη. Γιατί η σύμβαση να μην ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη;», αναρωτήθηκε και ο Εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης. «Πρέπει να πείσουμε ότι η ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων είναι εις όφελος του δημοσίου», είπε και σημείωσε ότι το κατεπείγον δεν διευκολύνει σε αυτό.
«Το μόνο που μπορεί να συζητηθεί ως κατεπείγον στη Βουλή είναι η σχεδιαζόμενη επέμβαση στη Συρία», τόνισε η Εισηγητής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου ανακοινώνοντας ότι το κόμμα της θα μείνει στην Επιτροπή μέχρι να καταψηφίσουμε το κατεπείγον και θα αποχωρήσει.