Τουλάχιστον 525 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 482 ήταν πολίτες, έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίστηκαν από τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην Αίγυπτο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της χώρας.
Ο Χάλεντ αλ-Χάτιμπ, επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, διευκρίνισε πως 202 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης που είχαν καταλάβει εδώ και ενάμισυ μήνα οι οπαδοί του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος καθαιρέθηκε και συνελήφθη από το στρατό στις 3 Ιουλίου.
Πάντως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερος, καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως τα πτώματα 250 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων βρίσκονται σε ένα τέμενος στο βορειοανατολικό Κάιρο.
Από την πλευρά τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν λόγο για 2.200 νεκρούς και περισσότερους από 10.000 τραυματίες.
Εν τω μεταξύ, στους στρατιωτικούς εισαγγελείς παρέπεμψαν οι αιγυπτιακές αρχές 84 πρόσωπα από την πόλη του Σουέζ, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Πορεία των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αλεξάνδρεια
Πορεία στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου, πραγματοποίησαν εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, διαμαρτυρόμενοι για τη βίαιη διάλυση των καταυλισμών που είχαν στήσει στο Κάιρο.
«Θα επιστρέψουμε ξανά για χάρη των μαρτύρων μας», φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στους οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν στα επεισόδια, ενώ πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες του ηγέτη τους και πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι το απόγευμα «σχεδιάζονται πορείες από το τέμενος Αλ-Ιμάν σε διαμαρτυρία για τους θανάτους».
Ομαλοποιείται η κυκλοφορία στο Κάιρο
Οι Αιγύπτιοι άρχισαν δειλά σήμερα να επιστρέφουν στους δρόμους, την επομένη της πιο πολύνεκρης ημέρας στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.
Αφού τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλη την Αίγυπτο, κηρύχθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύκτας στο μισό της χώρας ενώ κηρύχθηκε επίσης για ένα μήνα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η άρση της οποίας ήταν ένα από τα κεκτημένα της λαϊκής εξέγερσης του 2011.
Κανένα επεισόδιο δεν σημειώθηκε στη διάρκεια της νύκτας και η κυκλοφορία είχε αρχίσει σιγά-σιγά να αποκαθίσταται το πρωί -αν και απέχει πολύ από τη συνηθισμένη κίνηση της αιγυπτιακής μεγαλούπολης-, ωστόσοοι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο ανατραπείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, κάλεσαν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για νέα αναζωπύρωση της βίας.
Οι προσωρινές αρχές, οι οποίες τοποθετήθηκαν από τους στρατιωτικούς μετά την καθαίρεση και τη σύλληψη στις 3 Ιουλίου του ισλαμιστή Μόρσι, προειδοποίησαν πως δεν θα ανεχθουν καμιά νέα καθιστική διαμαρτυρία ή βίαια επεισόδια, αφού χαιρέτισαν «την πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση» της αστυνομίας.
Σε απόδειξη της αποφασιστικότητάς τους, εικόνες από ψηλά έδειξαν τον καταυλισμό των οπαδών του Μόρσι στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια να καίγεται.
Σήμερα το πρωί, το τέμενος Ραμπάα, επίκεντρο της αμφισβήτησης και γενικό επιτελείο των τελευταίων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί από τις αρχές, ήταν καμένο σε μεγάλο μέρος του, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Παρατείνεται η κράτηση του Μόρσι
Οι αιγυπτιακές δικαστικές αρχές παρέτειναν για 30 ημέρες την κράτηση του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Σημειώνεται ότι ο Μόρσι κρατείται σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία με κατηγορίες για φόνο και κατασκοπεία.
Διεθνής καταδίκη
Η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης προκάλεσε πάντως αγανάκτηση σε όλο τον κόσμο και η διεθνής κοινότητα, η οποία είχε επιχειρήσει μια μεσολάβηση για να αποφευχθεί αυτή η αιματοχυσία, την καταδίκασε κάνοντας λόγο για «σφαγή» και για μια «θλιβερή» προσφυγή στη βία.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει «γρήγορα» για να συζητήσει το ζήτημα της Αιγύπτου και επέκρινε την «υποκρισία» της Δύσης μπροστά σ' αυτή την «πολύ σοβαρή σφαγή».
Στο Παρίσι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον αιγύπτιο πρεσβευτή στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σημειώνεται ότι ο κ. Ολάντ ζήτησε «να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος» στην Αίγυπτο. «Η Γαλλία είναι προσηλωμένη στην αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης και επιθυμεί να οργανωθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις αιγυπτιακές μεταβατικές αρχές», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Και ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Λονδίνο εκλήθη στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για να του μεταφερθεί η «βαθιά ανησυχία» της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στη χώρα του. Το Λονδίνο ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να ενεργούν «με τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση».
Η Ρωσία συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η Κίνα δήλωσε «πολύ ανήσυχη» και κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση.
Περισσότεροι από 50.000 ρώσοι τουρίστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο ρωσικός οργανισμός τουρισμού.
Ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για τα θύματα των αιματηρών επεισοδίων στην Αίγυπτο, καθώς και «για την ειρήνη, το διάλογο και τη συμφιλίωση» στη χώρα αυτή.
Στη Ρώμη, η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμα Μπονίνο κάλεσε το απόγευμα τον πρεσβευτή της Αιγύπτου «σχετικά με τις πολύ σοβαρές εξελίξεις της κατάστασης στην Αίγυπτο και τα δραματικά επεισόδια βίας που σημειώθηκαν» την Τετάρτη.
Εν τω μεταξύ, η σουηδική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών Elecrolux ανακοίνωσε ότι έκλεισε προσωρινά τα εργοστάσιά της στην Αίγυπτο εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στη χώρα.