Σε ηλικία 70 ετών πέθανε ο σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός, γνωστός κυρίως από την μεγάλη εμπορική επιτυχία του στον κινηματογράφο, «Άγγελος» (1982).
Το σενάριο της ταινίας βασίστηκε σε αληθινά γεγονότα, και πιο συγκεκριμένα στην ολέθρια ερωτική σχέση του 19χρονου ναύτη Χρήστου Ρούσσου με τον 22χρονο επίσης ναύτη Ανέστη Παπαδόπουλο, σχέση η οποία οδήγησε στη δολοφονία του δεύτερου στις 7 Απριλίου 1976 και στην καταδίκη του πρώτου από το ναυτοδικείο σε ισόβια κάθειρξη.
Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μιχάλης Μανιάτης, προκάλεσε μία σειρά αντιδράσεων, πριν καν γυριστεί. Αρχικά, το σενάριο απορρίφθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού υπό το φόβο ενδεχόμενων αντιδράσεων, για να χρειαστεί στη συνέχεια η συνεδρίαση της πενταμελούς επιτροπής που αποτελούσε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ώστε η ταινία να πάρει έγκριση χρηματοδότησης.
O σκηνοθέτης Γιώργος Κατακουζηνός.
Με το ξεκίνημα της προβολής, ο ίδιος ο Χρήστος Ρούσσος κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας τη διακοπή της, με το σκεπτικό των σεναριακών αυθαιρεσιών. Ωστόσο, ο ίδιος, αρκετά χρόνια αργότερα, παραδέχθηκε ότι παρά την παραποίηση των γεγονότων, η προβολή της ταινίας και η αποδοχή της από τον κόσμο με την παράλληλη μεταστροφή της κοινής γνώμης που ως τότε ήταν σε βάρος του, τον βοήθησε αποφασιστικά στην προσπάθειά του να διεκδικήσει στη συνέχεια τον μετριασμό της ποινής του. Μιας επεισοδιακής όπως εξελίχθηκε προσπάθειας, που πάντως κατέληξε το 1990 στην απονομή χάριτος από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ο Γιώργος Κατακουζηνός το 1987 παρουσίασε την δεύτερη ταινία του, «Απουσίες», η οποία έχει σαν θέμα την κρίση (που φτάνει ως την οριστική διάλυση) μιας μεγαλοαστικής ελληνικής οικογένειας στις παραμονές τού Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εμμονή του στη λεπτομέρεια δεν άφησε περιθώρια στο θεατή να μείνει έξω από το κλίμα της εποχής και το κλίμα ενός πλέγματος αρρωστημένων σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, με τις τρεις αδελφές να καταμετρούν τις απουσίες στο άλλοτε γεμάτο από κόσμο σπίτι, να βιώνουν τη φθορά του σώματος.
Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα ήταν και η επόμενη ταινία του Κατακουζηνού με τίτλο «Ζωή (Μια ωραία πεταλούδα)» η οποία γυρίστηκε το 1994 και βασίστηκε στην υπόθεση δολοφονίας της Ζωής Γαρμάνη από τον σύζυγό της, Παναγιώτη Φραντζή, το 1987.
Σύντομο βιογραφικό
Ο Κακακουζηνός γεννήθηκε το 1943 στην Αλεξάνδρεια και, μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του στην Αθήνα και το Παρίσι, εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές ταινίες πριν υπογράψει την πρώτη δημιουργία του. Υπήρξε, επίσης, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση και ως το τέλος, παρά την ταλαιπωρημένη υγεία του, ήταν ενεργό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών. Τους τελευταίους μήνες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Υγεία».
Το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Κατακουζηνό, από συγγενείς και φίλους, θα δοθεί στο Α΄ Νεκροταφείο την Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 11.30 το πρωί.
Π. Παναγιωτόπουλος :«Μεγάλο κενό στην οικογένεια του ελληνικού κινηματογράφου»
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απώλεια του Γιώργου Κατακουζηνού αφήνει ένα μεγάλο κενό στην οικογένεια του ελληνικού κινηματογράφου και ένα ακόμα μεγαλύτερο κενό σε όλους όσους τον γνωρίσαμε από κοντά και συνδεθήκαμε με φιλία μαζί του. Ο Γιώργος υπήρξε τολμηρός, δημιουργικός και ταλαντούχος. Είχε άποψη για όσα συνέβαιναν γύρω του και την έλεγε με τον δικό του τρόπο. Προσέφερε πολλά στον ελληνικό κινηματογράφο και ξεχώρισε για την προσφορά του αυτή. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως ξεχωριστό και πετυχημένο δημιουργό και ταυτόχρονα ως καλό φίλο. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους στενούς του συνεργάτες».