Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν την Τετάρτη μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι σε όλη τη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 278 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 43 αστυνομικών. Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα έκανε λόγο για 300 νεκρούς μόνο στο Κάιρο.
Η 17χρονη κόρη του Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι, ηγετικού στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σκοτώθηκε όταν δέχτηκε δύο σφαίρες, μία στο στήθος και μία στην πλάτη, τη στιγμή που η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια την οποία είχαν καταλάβει εδώ και ένα μήνα οι ισλαμιστές διαδηλωτές, ανέφερε εκπρόσωπος της Αδελφότητας.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, δήλωσε ότι 21 αστυνομικά τμήματα και 7 εκκλησίες λεηλατήθηκαν, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις νότιες επαρχίες του Καΐρου.
Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, δεκάδες ισλαμιστές πέταξαν βόμβες μολότοφ στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα του κτηρίου να τυλιχτούν στις φλόγες, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Al-Ahram.
Παραιτήθηκε ο Ελ Μπαραντέι
Οι βίαιες συγκρούσεις οδήγησαν τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι υπήρχαν ειρηνικές εναλλακτικές.
«Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι. Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα», έγραψε στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. «Δυστυχώς αυτοί που επωφελούνται από όσα συνέβησαν σήμερα είναι αυτοί που επιζητούν τη βία και την τρομοκρατία, οι πιο ακραίες οργανώσεις», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χαζάμ Μπεμπλάουι επέμεινε ότι οι αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διαλύσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες. «Το θέμα είχε φτάσει σε ένα σημείο το οποίο δεν θα ήταν αποδεκτό από οποιαδήποτε χώρα που σέβεται το κράτος και τους πολίτες της», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας. «Το κράτος έπρεπε να παρέμβει για να διασφαλίσει την προστασία και την ηρεμία των πολιτών». Ο Μπεμπλάουι επαίνεσε την αστυνομία σημειώνοντας ότι «ζητήσαμε από τις δυνάμεις ασφαλείας να ενεργήσουν με αυτοέλεγχο και θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω τις αρχές για την απαράμιλλη αυτοσυγκράτησή τους».
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα
Η ομιλία του Μπεμπλάουι μεταδόθηκε αφότου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και παράλληλα την απαγόρευση κυκλοφορίας, για ένα μήνα (από τις 19:00 έως τις 06:00) στο Κάιρο και ακόμα 12 επαρχιακές πόλεις.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιτραπεί σε ισλαμιστές να δημιουργήσουν νέα στρατόπεδα διαμαρτυρίας. «Υπάρχει πλήρης συντονισμός με τις ένοπλες δυνάμεις και δεν θα επιτρέπονται πλέον οι καθιστικές διαμαρτυρίες σε κάθε γωνιά της Αιγύπτου», είπε.
Διεθνής καταδίκη
Διεθνής κατακραυγή για την αιματοχυσία στην Αίγυπτο Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να ληφθούν έκτακτα μέτρα μετά τη σφαγή ,όπως τη χαρακτήρισε, στην Αιγυπτο. Η Ουάσιγκτον καταδίκασε σθεναρά τα επεισόδια βίας στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδιώξουν πολιτική λύση μέσω του διαλόγου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτονται, μάλιστα, να ακυρώσουν μεγάλη, κοινή στρατιωτική άσκηση με την Αίγυπτο λόγω των εξελίξεων γεγονός που θα αποτελούσε ευθεία προσβολή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε άμεσα τα πολύνεκρα επεισόδια της Τετάρτης. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε τα επεισόδια ως «ένα σοβαρό πλήγμα προς τη συμφιλίωση», ωστόσο τόνισε ότι μια πολιτική λύση είναι πιθανή. «Είμαι πεπεισμένος ότι ο δρόμος είναι ακόμα ανοιχτός αν και η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα περίπλοκη μετά τα σημερινά γεγονότα», είπε.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι για την κατάσταση στην Αίγυπτο
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έκανε έκκληση για μια ειρηνική συμφιλίωση και εξέφρασε τη λύπη του που οι «αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσουν βία ως μέσο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων».
H Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο για «ιδιαίτερα ανησυχητικές αναφορές» για την ύπαρξη δεκάδων νεκρών και εκατοντάδων τραυματιών.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, καταδίκασε τη βία, τονίζοντας πως «η βία δεν θα οδηγήσει σε καμία λύση», ενώ κάλεσε σε «ύψιστη αυτοσυγκράτηση» και ζήτησε από τη μεταβατική κυβέρνηση να τερματίσει το συντομότερο δυνατό την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για «σφαγή», κατηγόρησε «άλλες χώρες» ότι άνοιξαν το δρόμο στη βία «σιωπώντας», ενώ κάλεσε τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο σε άμεση δράση.
Τη χρήση βίας καταδίκασαν εξάλλου η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, αλλά και το Κατάρ και το Ιράν.