Ο βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε τους συμπολίτες τους να παραμερίσουν τις ανησυχίες τους για τις πιθανές επιπτώσεις του fracking στο περιβάλλον και να αποδεχθούν την αμφιλεγόμενη μέθοδο εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου για το καλό της χώρας, η οποία καλείται να κερδίσει «ένα δύσκολο παγκόσμιο αγώνα δρόμου».
Η Βρετανία πιστεύεται ότι έχει μεγάλα κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου, τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν την εξάρτησή της από την εισαγόμενη ενέργεια. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών ωστόσο βρίσκει την Κοινή Γνώμη διχασμένη, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις πιέζουν την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί...
Σε άρθρο του στην Daily Telegraph με τίτλο «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε την ευκαιρία με το σχιστολιθικό αέριο», ο Ντέιβιντ Κάμερον αναφέρεται στην επιθυμία του ολόκληρη η Βρετανία – «βόρεια ή νότια, Συντηρητικοί ή Εργατικοί» - να επωφεληθεί από τις εξορύξεις.
Υποστηρίζει επίσης ότι το fracking θα οδηγήσει σε μειώσεις των τιμολογίων ενέργειας, θα δημιουργήσει τουλάχιστον 70.000 θέσεις απασχόλησης και θα φέρει ρευστό στα ταμεία των τοπικών κοινοτήτων. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες του κλάδου έχουν συμφωνήσει να καταβάλουν 100.000 στερλίνες στις κοινότητες που βρίσκονται κοντά σε σημεία εξόρυξης, καθώς και το 1% επί των κερδών εάν πράγματι αντληθεί φυσικό αέριο.
«Δεν γυρίζουμε την πλάτη στην ενέργεια χαμηλού άνθρακα, αλλά αυτές οι πηγές δεν επαρκούν. Χρειαζόμαστε ένα μείγμα. Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 40 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σχιστολιθικού αερίου κάτω από τη Βρετανία αυτή τη στιγμή – και αυτή η μελέτη καλύπτει μόνο 11 κομητείες», γράφει ο Κάμερον. «Για να το θέσω αλλιώς, ακόμη κι αν εξορύξουμε το εν δέκατο αυτού του αριθμού, μιλάμε για το ισοδύναμο των αποθεμάτων φυσικού αερίου 51 ετών».
Ο Κάμερον επιμένει ότι, με το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, η διαδικασία είναι ασφαλής και προσθέτει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να ρυπάνει τα αποθέματα νερού. Χαρακτηρίζει, τέλος, «μύθο» τον ισχυρισμό ότι το fracking μπορεί να καταστρέψει το τοπίο της υπαίθρου.