Ιάπωνες ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν ρύζι που οι ρίζες του φθάνουν βαθύτερα και το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ποικιλίας ανθεκτικότερης στην ξηρασία.
Γράφοντας στην επιθεώρηση Nature Genetics, οι επιστήμονες από το ιαπωνικό Εθνικό Ινστιτούτο Αγροβιολογικών Επιστημών αναφέρουν πως εντόπισαν ένα γονίδιο σε φυτό ρυζιού που καλλιεργείται στις Φιλιππίνες. Το Kinandang Patong, όπως ονομάζεται, χαρακτηρίζεται από τις μακριές, ευθείες ρίζες του που διεισδύουν ακόμη και σε εντελώς ξηρό έδαφος, σε αντίθεση με τις κοινές ρίζες που αναπτύσσονται πλάγια, ενώ χρειάζονται πολύ υγρό έδαφος.
Συνδυάζοντάς το με το πιο διαδεδομένο γονίδιο IR64, οι ερευνητές είδαν ότι το μήκος των ριζών είναι ακόμη και υπερδιπλάσιο από αυτό των κοινών ποικιλιών. Στη συνέχεια, τα εξέθεσαν και τα δύο σε συνθήκες μέτριας και μεγάλης ξηρασίας. Διαπίστωσαν ότι, σε αντίθεση με την κοινή ποικιλία, το γενετικά τροποποιημένο ρύζι δεν επηρεάστηκε καθόλου στη μέτρια ξηρασία, ενώ σε συνθήκες σοβαρής ξηρασίας η απόδοσή του έπεσε κατά μόλις 30%, όταν οι καλλιέργειες κοινού ρυζιού κατέρρευσαν πλήρως.
“Αυτή η ομάδα συντακτών ταυτοποίησε ένα γονίδιο που μοιάζει να είναι πολύ σημαντικό”, δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής η ειδικός σε θέματα ρυζιού από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Τζούλια Μπέιλι-Σέρις, η οποία δεν συμμετείχε στις έρευνες. “Ακόμη και το 30% όταν συγκριθεί με το μηδέν, αποτελεί σοβαρή δικλείδα ασφαλείας για έναν αγρότη.”
Η Μπέιλι-Σέρις εκτίμησε ότι θα χρειαστούν μόνο λίγα χρόνια προκειμένου αυτό το γονίδιο να εισαχθεί σε ποικιλίες με κοντές ρίζες σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ίδιοι οι ιάπωνες ερευνητές ανέφεραν ότι και άλλες καλλιέργειες, όπως ο αραβόσιτος, έχουν παρόμοια γονίδια που θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα στην προσαρμογή τους σε παρόμοιες συνθήκες ξηρασίας.