Ο Θωμάς Μοσχόπουλος, μετά την επιτυχημένη Άλκηστη, επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο με μία από τις σπουδαιότερες τραγωδίες του Σοφοκλή, τις «Τραχίνιες», που - ξεκινώντας την περιοδείας τους - παρουσιάζονται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.
Ένα θανατηφόρο ερωτικό φίλτρο
Οι «Τραχίνιες» παρουσιάζονται για δεύτερη μόλις φορά στο Εθνικό Θέατρο, μετά το πρώτο τους ανέβασμα το 1970, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού. Πρόκειται για μία συγκλονιστική τραγωδία, με θέμα το απόλυτο πάθος της Διηάνειρας για τον Ηρακλή και τις ακραίες συνέπειές του, για έναν κόσμο, όπου ο έρωτας κινεί ορμητικά και ανεξέλεγκτα τις πράξεις των ηρώων, αλλά αναδεικνύεται δηλητηριώδης και καταστροφικός, καθώς η θεοί εκδικούνται και η γνώση δεν οδηγεί στο φως.
Είναι ένα έργο για τον τρόμο του ανθρώπου μπροστά σε ένα σύμπαν που προσπαθεί να δαμάσει, αλλά αποδεικνύεται, τελικά, πως λίγο κατανοεί. Η Διηάνειρα, ερωτευμένη και απελπισμένη, θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά την αγάπη του Ηρακλή, με ένα ερωτικό φίλτρο από το αίμα του Κένταυρου Νέσσου. Όμως, στην προσπάθειά της να αποτρέψει το αναπόφευκτο, θα προκαλέσει άθελά της τον θάνατο του αγαπημένου της.
Παλιοί χρησμοί που επαληθεύτηκαν
PATROKLOS SKAFIDAS
Στην Τραχίνα, η ερωτευμένη Διηάνειρα περιμένει με αγωνία την επιστροφή του Ηρακλή. Και ενώ πλημμυρίζει με χαρά, όταν ο κήρυκας Λίχας της ανακοινώνει ότι ο Ηρακλής επιστρέφει σώος και νικητής, βυθίζεται στη θλίψη, όταν μαθαίνει ότι ο άντρας της είναι ερωτευμένος με τη νεαρή και όμορφη κόρη του Ευρύτου, Ιόλη, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις σκλάβες.
Απελπισμένη, θυμάται το αίμα που της είχε δώσει ο Κένταυρος Νέσσος, για να το χρησιμοποιήσει σαν ερωτικό φίλτρο, που θα μπορούσε να ξυπνήσει και πάλι την αγάπη του Ηρακλή. Ποτίζει με το αίμα έναν χιτώνα και τον στέλνει δώρο στον Ηρακλή, για να το φορέσει στις θυσίες, που θα κάνει πριν έρθει στη πόλη. Το αίμα, όμως, είναι ποτισμένο με το δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας και λιώνει πάνω στις σάρκες του Ηρακλή, όταν έρχεται σε επαφή με το φως και τη φωτιά.
Τις φριχτές υποψίες της Διηάνειρας επιβεβαιώνει ο γιος της, Ύλλος, λέγοντάς της πως ο Ηρακλής αργοπεθαίνει με τρομερούς πόνους και έρχεται στην Τραχίνα. Η Διηάνειρα δε θα τον δει ποτέ. Αυτοκτονεί στο νυφικό της κρεβάτι, ενώ ο Ηρακλής παραδίδεται στο θάνατο, γνωρίζοντας πια πως όλοι οι παλιοί χρησμοί έχουν επαληθευτεί.
Ταυτότητα παράστασης
Απόδοση - σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνικά – κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Μιχελή, φωτογραφίες Πάτροκλος Σκαφίδας. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Διηάνειρα: Άννα Μάσχα, Τροφός: Φιλαρέτη Κομνηνού, Ύλλος: Θάνος Τοκάκης, Κορυφαία: Άννα Καλαϊτζίδου, Άγγελος, Γέρων: Κώστας Μπερικόπουλος, Λίχας: Γιώργος Χρυσοστόμου, Ιόλη: Ελένη Μπούκλη, Ηρακλής: Αργύρης Ξάφης. Χορός: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Δάφνη Δαυίδ, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Ελίνα Μάλαμα, Ηρώ Μπέζου, Νάνσυ Μπούκλη, Ειρήνη Μπούνταλη, Σεβίλλη Παντελίδου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μαρίνα Σάττι, Καλλιόπη Σίμου, Αγγελική Τρομπούκη. Μουσικοί: Guido de Flaviis (σαξόφωνα), Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Γιώργος Σκριβάνος (φλάουτα).
Πληροφορίες
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου - Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026, 27530 22096. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 50 ευρώ, ζώνη Α΄: 40 ευρώ, ζώνη Β΄: 20 ευρώ, φοιτητικό, άνω διάζωμα, ΑΜΕΑ: 13 ευρώ.
Πρόγραμμα περιοδείας
9 και 10/8: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
18/8: Αρχαίο Θέατρο Δίου
24/8: Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων - Καβάλα
27/8: Θέατρο Δάσους - Θεσσαλονίκη
30/8: Κηποθέατρο Παπάγου - Αθήνα
2/9: Θέατρο Βράχων - Αθήνα
4/9: Παλαιό Ελαιουργείο - Ελευσίνα
8/9: Ρωμαϊκό Ωδείο - Πάτρα
11/9: Θέατρο Πέτρας - Πετρούπολη
13/9: Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής» - Ηλιούπολη naftemporiki.gr