Μεγάλη απόσταση υπάρχει μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε σχέση με τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας ειρήνευσης, τόνισαν πηγές και των δύο πλευρών, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, παρά τα θετικά μηνύματα των πρώτων συνομιλιών στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Η βασική διαπραγματεύτρια του Ισραήλ, υπουργός Δικαιοσύνης, Τζίπι Λίβνι, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, αμφισβητώντας το παλαιστινιακό αίτημα το πρώτο ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί να είναι τα τελικά σύνορα του παλαιστινιακού κράτους.
«Στόχος είναι η λήξη της διαμάχης», δήλωσε η κ. Λίβνι στο ισραηλινό ραδιόφωνο. «Και δεν μπορεί να τελειώσει με έναν απλό καθορισμό συνόρων».
Από την πλευρά του, ο Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, στενός συνεργάτης του παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, προέβλεψε «τεράστιες δυσκολίες» στις συνομιλίες οι οποίες άρχισαν μετά από τεράστια διπλωματική προσπάθεια του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
Ο κ. Ράμπο, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Φωνή της Παλαιστίνης», αναφέρθηκε εκτενώς στους οικισμούς ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη και σημείωσε ότι οποιαδήποτε συνέχιση ανέγερσής τους θα υπονόμευε τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η τοποθέτησή του έγινε με αφορμή αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρείχε ως αντάλλαγμα στους ακροδεξιούς συμμάχους του στην κυβέρνηση συνεργασίας, για να αποδεχτούν τις συνομιλίες, την επέκταση των οικισμών εποίκων.
Ο κ. Κέρι δήλωσε την Τρίτη ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα συναντηθούν ξανά μέσα στον Αύγουστο, στο πλαίσιο προσπάθειας για σύναψη «τελικής συμφωνίας» εντός εννέα μηνών.
Οι προηγούμενες αντίστοιχες συνομιλίες είχαν καταρρεύσει το 2010, λόγω του εποικισμού της Δυτικής Όχθης, τον οποίο οι Παλαιστίνιοι θεωρούν αρπαγή γης την οποία υπολογίζουν για το ανεξάρτητο κράτος το οποίο φιλοδοξούν να δημιουργήσουν σε Δυτική Όχθη, Λωρίδα της Γάζας και Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Τα συγκεκριμένα εδάφη είχαν καταληφθεί από τους Ισραηλινούς στον πόλεμο του 1967. Το Ισραήλ έχει προσαρτήσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε μία κίνηση η οποία ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Ο Αμπέντ Ράμπο δήλωσε ότι τα σύνορα πρέπει να είναι «το πρώτο ζήτημα το οποίο θα λυθεί», διαφωνώντας με την ισραηλινή θέση ότι όλα τα θέματα θα πρέπει να εξεταστούν παράλληλα.
«Το να βάζει κανείς όλα τα πιάτα στο τραπέζι είναι πιθανόν μια προσπάθεια υπονόμευσης της διαδικασίας», τόνισε ο κ. Ράμπο.
Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, σημείωσε ότι τελικός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Όχθης, ωστόσο τόνισε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τρεις μεγάλους οικισμούς εποίκων τόσο εκεί, όσο και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οι Παλαιστίνιοι πιθανόν να δεχθούν μια τέτοια λύση «μιας και δεν θα έχουν άλλη επιλογή», τόνισε ο κεντρώος ισραηλινός υπουργός.
«Αυτό που ζητούμε είναι μία δίκαιη συμφωνία διαζυγίου με τους Παλαιστίνιους, ώστε εμείς να στεκόμαστε από τη μία πλευρά των συνόρων και εκείνοι από την άλλη», κατέληξε.