Ιός Δυτικού Νείλου: Σε επαγρύπνηση το υπουργείο Υγείας

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013 17:36
UPD:17:42

Υπενθυμίζεται για το 2013 έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τρία κρούσματα του ιού του Δυτ. Νείλου, τα δύο στην Ανατολική Αττική και το ένα στη Θεσσαλονίκη.

A- A A+

Σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα με σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, βρίσκονται οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, όπως διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζ. Κρεμαστινού, ο διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Παπαδημητρίου, η εκπρόσωπος του ΕΚΕΠΥ, Μ. Μπέμπη, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Παράλληλα κατά τη σύσκεψη τονίστηκε πως η επιδημιολογική επιτήρηση, το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για την προστασία από τα κουνούπια αποτελούν αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Υπενθυμίζεται για το 2013 έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τρία κρούσματα του ιού του Δυτ. Νείλου, τα δύο στην Ανατολική Αττική και το ένα στη Θεσσαλονίκη.

Οδηγίες για την προστασία από τα κουνούπια

Την ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια επισημαίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ενώ έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες και συμβουλές.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

- Με τα κατάλληλα ενδύματα: μακριά μανίκια και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

- Με εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;

- Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.

- Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη συχνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντεδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων.

- Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.

- Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγιση εντόμων.

- Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.

- Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια).

- Προτιμήστε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες.

- Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

Προσοχή τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

Σημειώνεται πως με τσιμπήματα κουνουπιών μπορούν να μεταδοθούν αρκετά νοσήματα όπως η ελονοσία, η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός κλπ.

Ο ιός του ΔΝ μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών.

Όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα  θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή