Απορρίφθηκε με 163 ψήφους κατά έναντι 84 υπέρ, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ.
Την πρόταση καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενώ την υπερψήφισαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ.
Η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι στηρίζει την πρόταση αλλά μετά το επεισόδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς βουλευτής της δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.
«Στρεβλοί, επικίνδυνοι και πρόχειροι οι ισχυρισμοί ΣΥΡΙΖΑ»
Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είχε χαρακτηρίσει απόλυτα στρεβλούς, επικίνδυνους και πρόχειρους, που δεν βρίσκουν κανένα έρεισμα στη νομοθεσία, τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναπτύσσονται στην πρότασή του για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΡΤ.
Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι καταρρίπτεται ο μύθος πως η ΕΡΤ καταργήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ενώ απέρριψε και τις κατηγορίες ότι δεν συνέτρεχαν οι συνταγματικοί λόγοι για την έκδοση της, τονίζοντας ότι η δημιουργία ασφάλειας δικαίου ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη.
«Ο πρωθυπουργός κατ' επανάληψη δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ όποια και αν είναι, γιατί εμείς πιστεύουμε στο κράτος δικαίου. Την συνταγματικότητα των νόμων την κρίνουν τα δικαστήρια. Στον βωμό των σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να θυσιάζεται η συνταγματικότητα και οι αρχές του κράτους δικαίου», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Ακόμα, ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι συνεχίζοντας οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ να εκπέμπουν από τις κατειλημμένες εγκαταστάσεις στην Αγία Παρασκευή, αντιβαίνουν το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε λανθασμένη την αιτίαση του ΣΥΡΙΖΑ για ζημιά του δημοσίου από το κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι υιοθέτησε μόνο την άποψη της μειοψηφίας του ΣτΕ και όχι της πλειοψηφίας του.
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει έρεισμα στο νόμο. Είναι αβάσιμη και πρέπει να απορριφθεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα προσέβαλε τον πολιτικό πολιτισμό μας. Δεν είναι κακό που την υπογράψατε. Κακό θα είναι αν επιμένετε σε αυτό», κατέληξε ο υπουργός.
Έντονα επικριτικός για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, εμφανίστηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας από το βήμα της Βουλής κάνοντας λόγο για προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής.
Παράλληλα απέρριψε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΡΤ καθώς, όπως ανέφερε, «ο αντίλογος που ακούστηκε δεν συνιστά επαρκές στοιχειωδώς επιχείρημα».
«Στην ΕΡΤ ήταν μαζεμένες όλες οι παθογένειες»
Στην ΕΡΤ «ήταν μαζεμένες όλες οι παθογένειες που μας οδήγησαν στο σήμερα, σας μιλώ μετά λόγου γνώσεως», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σίμος Κεδίκογλου κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Ο κ. Κεδίκογλου ενέταξε το κλείσιμο της ΕΡΤ στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, το οποίο «είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα» και σημείωσε ότι «αυτός είναι ο πλέον καθοριστικός αγώνας για να περάσουμε στη νέα Ελλάδα».
Η ΕΡΤ «έπρεπε να αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων και ένας χρόνος κυβερνητικής λειτουργίας διέλυσε και τις τελευταίες αμφιβολίες αν μπορούσε να γίνει εν λειτουργία», είπε ο Σ. Κεδίκογλου, που ανέφερε ότι υπήρχε «αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης για να γίνουν τα στοιχειώδη και επιβεβλημένα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».
Έφερε ως ενδεικτικά παραδείγματα το Τσάμπιονς Λιγκ όπου η ΕΡΤ πλήρωσε 32,4 εκατ. για 3 χρόνια όταν η επόμενη προσφορά ήταν κάτω από τα 7 εκατ. και είχε διαφημιστικά έσοδα ήταν 1 εκατ. το χρόνο.
Είπε ότι έδωσε εντολή να γίνει διαιτησία κατά της ΟΥΕΦΑ, αλλά οι υπηρεσίες πρόβαλαν διάφορες δικαιολογίες και χρειάσθηκε να φτάσουμε στον Μάιο του 2013 για να υποβληθεί η διαιτησία.
Το ίδιο πρόβλημα με τις υπηρεσίες της ΕΡΤ συνάντησε και με την εκμετάλλευση δορυφορικού σήματος της ΕΡΤ στην Αμερική, όπου, σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, οι υπηρεσίες ουσιαστικά επέτρεπαν στον ιδιώτη να το εκμεταλλεύεται εις όφελός του.
«Πιθανότητα αλλαγής εν λειτουργία δεν υπήρχε», επανάλεβα για πολλοστή φορά ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΣΗΕΑ ότι, με την «ομπρέλα» της ΠΟΕΣΥ, επί 6 μήνες στέρησε την ενημέρωση στους πολίτες κάνοντας απεργίες εναντίον του μισθολογίου που έδινε αυξήσεις στους χαμηλόβαθμους δημοσιογράφους.
Επέκρινε ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως όταν ακούει «τις καταγγελίες περί "μαύρου" δεν μπορώ να μη σκεφτώ "κοίτα ποιος μιλάει"», γιατί, όπως υποστήριξε, ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για το μαύρο. Σημείωσε δε ότι και σήμερα υπάρχει απειλή ότι θα διακοπεί η μετάδοση του σήματος από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.
Υπενθυμίζεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν οι «άκρως επιζήμιες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις, παντός υπευθύνου που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε. και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια».
naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ