Δεκαεννέα από τους συνολικά 23 μαθητές δημοτικού σχολείου οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο ινδικό κρατίδιο του Μπίχαρ λόγω δηλητηρίασης από δωρεάν σχολικό γεύμα κηδεύτηκαν την Πέμπτη σε χώρο εντός και εγγύς του σχολείου τους.
Οργισμένοι οι γονείς του δήλωναν ότι θέλουν τα μνήματα των παιδιών τους να χρησιμεύσουν σαν υπενθύμιση για την κρατική αμέλεια η οποία οδήγησε στο θάνατό τους.
Ιατρός σε τοπικό νοσοκομείο δήλωσε την Τετάρτη ότι χημική ουσία η οποία χρησιμοποιείται σε φυτοφάρμακα είναι η πιθανότερη αιτία της δηλητηρίασης των μαθητών.
Ινδία: Οργή για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών Τα 25 φτάνουν τα νεκρά παιδιά από τροφική δηλητηρίαση σε δημόσιο σχολείο στην Ινδία. Τα παιδιά, όλα κάτω των 11 ετών δηλητηριάστηκαν καταναλώνοντας προϊόντα από την καντίνα του σχολείου. Τριάντα παιδιά νοσηλεύονται ακόμα και κάποια από αυτά είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης και ζητώντας να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για αυτή την τραγωδία.
Συνολικά, 47 παιδιά δηλητηριάστηκαν μετά την κατανάλωση γεύματος ρυζιού, φασολιών σόγιας και πατατών την Τρίτη.
Την Τετάρτη, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 22 παιδιών, ενώ την Πέμπτη οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν το θάνατο ενός ακόμη μαθητή.
Ινδοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η διευθύντρια του σχολείου του χωριού Ντχαρμασάτι Γκανταμάν διαφεύγει της σύλληψης.
Μαθητές σε άλλα σχολεία της περιοχής αρνούνται ήδη να καταναλώσουν το δωρεάν σχολικό γεύμα.
Το πρόγραμμα δωρεάν γευμάτων παρέχει φαγητό χωρίς άμεσο κόστος για τους μαθητές, ωστόσο εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.
Είχε εισαχθεί για να χτυπηθεί ο υποσιτισμός και η σχολική διαρροή και σήμερα έχει φθάσει να αφορά 120 εκατομμύρια παιδιά σε 1,2 εκατομμύρια σχολεία σε ολόκληρη την Ινδία, σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση.
Οργισμένοι γονείς και κάτοικοι του χωριού όπου συνέβη το περιστατικό έθαψαν τρία παιδιά εντός του σχολικού συγκροτήματος, ενώ 16 άλλα ετάφησαν σε έδαφος κοντά στο κτήριο του σχολείου.
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι από τα γύρω χωριά παρευρέθηκαν στις κηδείες, ενώ πολλοί γονείς παρέμειναν στο χώρο για ώρες, θρηνώντας για την απώλεια των παιδιών τους.
Διάχυτη οργή
Εντός του χώρου του σχολείου, βιβλία είναι διάσπαρτα, ενώ η κουζίνα όπου ετοιμάστηκε το μοιραίο γεύμα καταστράφηκε από τους οργισμένους χωρικούς.
Την Τετάρτη, χωρικοί και γονείς διαδήλωσαν, παραδίδοντας στις φλόγες τέσσερα αστυνομικά οχήματα.
Οπλισμένοι με ακόντια και μπαστούνια, απέκλεισαν οδικές αρτηρίες, ενώ σταμάτησαν και την κίνηση του σιδηρόδρομου.
Πλήθος παρέδωσε στις φλόγες λεωφορείο και κατέστρεψε ιδιωτική περιουσία και στην κοντινή πόλη Τσχάπρα.
Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τα παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης από οργανοφωσφορικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή φυτοφαρμάκων για τη σοδειά.
Ο τοπικός υπουργός Παιδείας, ΠΚ Σάχι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η μαγείρισσα του σχολείου του ανέφερε ότι το μαγειρικό λάδι έμοιαζε «αφύσικο χρώματος».
Το λάδι προερχόταν από παντοπωλείο το οποίο διηύθυνε ο σύζυγος της διευθύντριας του σχολείου, η οποία ήταν και υπεύθυνη για το πρόγραμμα γευμάτων στο σχολείο. Ο άνδρας διαφεύγει επίσης.
Ήδη έχει αρχίσει έρευνα, ενώ κάθε οικογένεια η οποία έχασε μέλος της από δηλητηρίαση θα λάβει αποζημίωση ύψους 2.573 ευρώ.
Το Μπίχαρ είναι ένα από τα πλέον φτωχά και πυκνοκατοικημένα κρατίδια της Ινδίας.