Πολλά είδη ζώων, φυτών και όχι μόνο θα αναγκαστούν να επιταχύνουν κατά χιλιάδες φορές την εξελικτική τους διαδικασία προκειμένου να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή που αναμένεται μέσα στον επόμενο αιώνα, προειδοποιούν επιστήμονες σε έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Ecology Letters.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα γύρω από 540 είδη, ο Τζον Βινς και οι συνάδελφοί του από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα συνέκριναν τους ρυθμούς της εξέλιξής τους με τις εκτιμήσεις για την άνοδο της θερμοοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα που διανύουμε. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους καταδεικνύουν ότι τα περισσότερα από αυτά ενδέχεται να μην καταφέρουν να προσαρμοστούν αρκετά γρήγορα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στον αφανισμό.
«Κάθε είδος έχει ένα κλιματικό σημείο καμπής, το οποίο αποτελεί συνδυασμό της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων στην περιοχή όπου ζει και όπου μπορεί να επιβιώσει», εξηγεί ο Βινς, καθηγητής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας. «Για παράδειγμα, κάποια είδη απαντώνται μόνο στους τροπικούς, κάποια σε ψυχρότερες, εύκρατες περιοχές, κάποια ζουν ψηλά στα βουνά και άλλα στις ερήμους.»
«Βρήκαμε ότι κατά μέσο όρο τα είδη συνήθως προσαρμόζονται στις διαφορετικές κλιματικές συνθήκες με ρυθμούς μόλις 1 βαθμού Κελσίου ανά ένα εκατομμύριο χρόνια», συνεχίζει ο καθηγητής. «Αν όμως οι θερμοκρασίες παγκοσμίως αυξηθούν κατά περίπου 4 βαθμούς μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, όπως προέβλεψε η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, τότε θα έχουμε μια τεράστια διαφορά στους ρυθμούς.»
Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς, με βάση τους υπολογισμούς των ερευνητών, ότι πολλά είδη δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν έτσι ώστε να καταφέρουν να συνηθίσουν με τη μεταβολή των θερμοκρασιών και των συνθηκών υγρασίας.
Αυτό, όπως εξηγούν, σχετίζεται με τη μορφή και τη δομή του εκάστοτε ζώου. Ορισμένα δεν θα έχουν αρκετό χρόνο προκειμένου να αλλάξουν μορφή, π.χ. για να παρακρατούν περισσότερο νερό. Άλλα, ιδιαίτερα τα ορεσείβια είδη, δεν θα είναι σε θέση να μεταναστεύσουν αρκετά γρήγορα σε ψυχρότερες περιοχές με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και πιο ευάλωτα.