Μια νέα λύση για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Garvan στο Σίδνεϊ, οι οποίοι εντόπισαν δύο ορμόνες που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο για την αίσθηση του κορεσμού.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι δύο ορμόνες του εντέρου δείχνουν στον εγκέφαλο πόση ποσότητα φαγητού χρειάζεται ο οργανισμός, ενώ η μελέτη τους έδειξε ότι αυξάνοντας ταυτοχρόνως τα επίπεδά τους, θα στέλνουν μηνύματα κορεσμού στον εγκέφαλο, άρα η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται θα είναι περιορισμένη.
Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, οι επιστήμονες δοκίμασαν να κάνουν κάτι τέτοιο σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι σε όσα χορήγησαν συμπληρωματική ποσότητα των συγκεκριμένων ορμονών έτρωγαν λιγότερο φαγητό.
Οι ορμόνες αυτές είναι οι PYY3-36 και PP, οι οποίες μάλιστα βοήθησαν τον οργανισμό των ποντικιών να αποθηκεύσουν μικρότερο ποσότητα λίπους και επιπλέον απέτρεψαν την ανάπτυξη ευαισθησίας στην ινσουλίνη, που οδηγεί στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Obesity, οι ίδιες ορμόνες ενεργοποιούν διαφορετικές νευρικές «οδούς», γεγονός που σημαίνει ότι επηρεάζουν τη λειτουργία και άλλων περιοχών του εγκεφάλου.
Όταν χρησιμοποιούνται μαζί οι ορμόνες αυτές, μειώνουν την ποσότητα του νευροπεπτιδίου Υ που παράγεται από τον εγκέφαλο και επηρεάζει την όρεξη, τη διάθεση, τον παλμό της καρδιάς, τη θερμοκρασία του σώματος, τα επίπεδα της ενέργειας κ.ά.
Για τον λόγο αυτόν, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα σκεύασμα που θα ενισχύει τη δράση των συγκεκριμένων ορμονών.