Νέα παράταση μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) προκειμένου να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα στον ν. 4015, δίνεται με τροπολογία που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής που ρυθμίζει παραλείψεις και δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την εφαρμογή του ν. 4015/2011 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Η τροπολογία που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της γεωργίας, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προβλέπει μεταξύ άλλων την δυνατότητα συμμετοχής των Περιφερειών σε αγροτοδιατροφικές συμπράξεις, παρατείνεται μέχρι την ίδια ημερομηνία η θητεία των διοικήσεων των ΑΣΟ, παρατείνονται μέχρι το τέλος του έτους οι προθεσμίες για την κάλυψη του ορίου των 30.000 ευρώ για το συνεταιριστικό κεφάλαιο των αγροτικών συνεταιρισμών, όπως επίσης και η διαδικασία εκλογής οργάνων τους και η διαδικασία εκλογής οργάνων της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Μέχρι το τέλος του έτους παρατείνεται και η δυνατότητα μετατροπής των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.
Σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ, Στ. Κωνσταντινίδη, η ρύθμιση επείγει προκειμένου να κρατηθούν ζωντανοί οι συνεταιρισμοί ενώ προέβλεψε ότι πιθανόν να χρειαστούν και νέες παρατάσεις στις προθεσμίες (η παρούσα παράταση είναι η τέταρτη).
Ο Ε. Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ) παρατήρησε πως η τροπολογία δεν λύνει ουσιαστικά κανένα πρόβλημα του αγροτοσυνεταιριστικού κόσμου, ο οποίος θα καταστρέφεται βιώνοντας διαρκείς παρατάσεις.
Μεγαλύτερη παράταση ζήτησε ο Μιχάλης Κασσής (ΠΑΣΟΚ), θεωρώντας πρακτικά αδύνατον να συμμορφωθούν οι συνεταιρισμοί στις απαιτήσεις της ρύθμισης μέχρι την 21η Σεπτεμβρίου, ενώ ζήτησε να συνεχίσει η χρηματοδότηση της ΓΕΣΑΣΕ που έχει σταματήσει λόγω διαχειριστικών ελέγχων.
Αντίθετα, η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) χαρακτήρισε την ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ σωματεία - σφραγίδα που το μόνο που κάνουν είναι να χειροκροτούν την κυβερνητική πολιτική σε βάρος της αγροτιάς και εκτίμησε πως η ρύθμιση αποσκοπεί στη χρηματοδότησή τους με 3 εκ. ευρώ.
Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Στάθης Μπούκουρας εξέφρασε την υποψία πως πίσω από την απαίτηση αύξησης του κεφαλαίου των συνεταιρισμών στα 30.000 ευρώ, κρύβεται η επιδίωξη του ελέγχου των συνεταιρισμών από ιδιώτες χρηματοδότες.
Τέλος από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Νότης Μαριάς θεώρησε πως οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν «πλυντήριο ανομημάτων».
Πηγή: ΑΜΠΕ